Максим Андреев, NewsMaker

Radu Marian: „Moldova înregistrează pierderi de gaze mai mari decât țările europene”. Explicația lui Vadim Ceban

Auditul Curții de Conturi la Moldovagaz a stabilit că, în perioada 2014-2019, au fost înregistrate pierderi de 2 miliarde de lei în rețeaua de gaze naturale. Deputatul PAS Radu Marian a declarat că valoarea pierderilor din rețea în Republica Moldova este semnificativ mai mare decât cea din țările europene. Președintele Moldovagaz Vadim Ceban a contrazis declarațiile deputatului, menționând că este „incorectă compararea metodologiei de calcul a pierderilor tehnologice de gaze naturale din țara noastră cu calcule similare din alte state”.  

Radu Marian a precizat că 900 milioane de lei, din valoarea totală a cantității de gaze pierdute, au fost achitate de consumatori.

„În perioada 2014-2021, au fost înregistrate 2 miliarde lei pierderi în rețea a gazelor naturale (adică gaze care „s-au pierdut” pe drum, ex. scurgeri), dintre care 900 milioane lei au fost acceptate de regulator. Aceste 900 milioane au fost incluse în tarif și pentru care cetățenii au plătit în plus. Restul de 1.1 miliarde lei sunt bani neîncasați de companie”, a comuicat deputatul.

Chiar dacă pierderile de gaze în rețeau din Moldova sunt mai mari comparativ cu cele din țările UE, oficialul a remarcat că de-a lungul timpului acestea au scăzut.

„Menționăm că pierderile s-au redus pe parcursul timpului – 54 mln. m3 în 2011 (aprx. 6% din total volume), vs. 26 milioane m3 în 2021 (3%). Spre comparație, pierderile din rețea în țările UE variază între 0.5%-1.5%. Parlamentul va veni cu o listă de acțiuni/recomandări în curând”, a conchis Marian.

Drept reacție la declarațiile deputatului PAS, președintele Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că este incorect să compari valoarea cantităților de gaze pierdute de Republica Molova cu cele ale țărilor UE, dat fiind rețelele de distribuție care sunt diferite.

„Consider că este absolut incorectă compararea metodologiei de calcul a pierderilor tehnologice de gaze naturale din Republica Moldova cu calcule similare din alte țări (mulți factori influențează acest lucru: structura consumului, vechimea rețelelor, sarcina rețelei etc.). În Uniunea Europeană există complexe industriale mari, conectate la rețele de distribuție de înaltă și medie presiune, în timp ce în Republica Moldova principala structură de consum este reprezentată de consumatorii rezidențiali, conectați la rețele de joasă presiune, cu rate de pierderi mai mari. Prin urmare, metodologiile de calculare a pierderilor în Moldova, pe care autoritatea de reglementare se bazează pentru a calcula tariful, diferă considerabil de cele din alte țări”, a comunicat Vadim Ceban.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat pe 24 ianuarie, în cadrul ședinței comune a Comisiei economie, buget și finanțe și Comisiei de control al finanțelor publice, raportul auditului conformității cheltuielilor și a investițiilor capitale la SA „Moldovagaz”. În rezultatul auditului efectuat, s-a constatat că unele activități, procese și proceduri efectuate de întreprindere nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează acest holding.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: