Președinta țării Maia Sandu va desfășura pe parcursul săptămânii consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali. Este reacția administrației prezidențiale la declarațiile lui Igor Dodon, care i-a cerut șefei statului să o desemneze pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier până pe 9 martie.
„Președinția nu operează cu ultimatumuri – așa cum a anunțat anterior, în această săptămână doamna Maia Sandu desfășoară consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali. Cu detalii vom reveni ulterior”, a declarat Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a președintei țării, la solicitarea NM.
***
Amintim că, în cadrul unei conferințe de presă din 1 martie, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon i-a cerut președintei Maia Sandu să semneze până pe 9 martie, cel târziu, decretul de numire în funcție a candidatei la funcția de premier, Mariana Durleșteanu. În caz contrar, acesta a avertizat că „vor urma alte acțiuni”.
„Nu voi menționa acum caracterul acestor acțiuni, pentru că nu vrem să afectăm în niciun fel abordarea constructivă la care facem apel. Dar dacă se va continua pe această linie a uzurpării puterii în stat, vom fi nevoiți să venim cu acțiuni politice mai hotărâte, chiar dacă asta va însemna că funcția de președinte va deveni o funcție de decor, așa cum a fost până în 2016”, a spus Dodon.
Președinta Maia Sandu a declarat, săptămâna trecută, că nu va demara consultările cu fracțiunile parlamentare, pe motiv că acestea își schimbă foarte frecvent deciziile, inclusiv în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. Totodată, aceasta a precizat că nu va desemna candidatul susținut de o „majoritate parlamentară coruptă” și că este gata să meargă la referendum pentru ca cetățenii să dea o notă acțiunilor sale.
Șefa statului a explicat că așteaptă data de 23 martie, când se împlinesc trei luni de la demisia Guvernului Chicu. Potrivit șefului statului, dacă timp de trei luni de la demisia Guvernului, nu este învestit un alt Executiv, acest lucru ar putea servi drept temei pentru dizolvarea Parlamentului, conform unor interpretări anterioare ale Curții Constituționale.