Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut anumite demersuri privind stabilirea locului aflării fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc. Despre acest lucru au comunicat pentru NM reprezentanții instituției, marți, 29 septembrie.
„MAI s-a autosesizat pe marginea informațiilor apărute în spațiul public. În acest context, au fost făcute unele demersuri către autoritățile din SUA, România și Turcia. Până în prezent, nu avem careva informații oficiale recepționate”, a precizat purtătoarea de cuvânt al MAI, Alina Zbancă.
Amintim că, în ajun, liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi a dat asigurări că Vladimir Plahotniuc s-ar afla în orașul Instanbul. Mai mult, potrivit liderului formațiunii „Partidul Nostru”, Plahotniuc s-ar întâlni cu policieni de la Chișinău, inclusiv cu „intermediari de la Dodon”. Președinția a refuzat să comenteze afirmațiile.
Ulterior, Ziarul de Gardă a scris că Vladimir Plahotniuc ar fi părăsit SUA pe 28 august. Jurnaliștii au făcut referire la datele deschise ale organelor pentru securitate internă ale SUA, unde poate fi accesat și istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor.
Pe de altă parte, Lucian Rogac, avocatul ex-președintelui PDM, neagă veridicitatea declarațiilor liderului formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi, privind locul aflării clientului său. Fără să precizeze dacă Vladimir Plahotniuc a părăsit sau nu Statele Unite, apărătorul a menționat că afirmațiile sunt nefondate.
Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a pierdut majoritatea parlamentară.
Pe 18 mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că Vladimir Plahotniuc ar fi unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.
Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.
În iulie, Procuratura Generală a anunțat că Interpol a refuzat includerea fostului lider PDM în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale organizației.