moldova1.md/imagine simbol

Râurile din Moldova, în pericol? Ministerul Mediului: debitul a scăzut în jumătate în vara acestui an

Debitul râurilor din Republica Moldova a scăzut la jumătate în vara acestui an. Declarația a fost făcută de reprezentanții Ministerului Mediului pentru Radio Moldova. Potrivit acestora, un grup de specialiști inspectează starea râurilor Ialpug, Cubolta și Lăpușna. De cealaltă parte, experții de mediu au declarat că râurile sunt atât de poluate, încât nu se permite nici scăldatul. 

Un grup de lucru creat de Ministerul Mediului a început inspectarea râurilor din țara noastră. Specialiștii analizează atât nivelul de poluare, cât și construcția ilegală a barajelor și a lacurilor de acumulare în preajma râurilor – a declarat secretarul de stat de la ministerul de resort, Gheorghe Hajder. Potrivit acestuia, echipa de experți s-a deplasat la Căpriana, raionul Strășeni, unde au fost construite ilegal câteva baraje în apropiere de râul Ișnovăț.

„Specialiștii de mediu au identificat câteva baraje ilegale în apropiere de râul Ișnovăț. Inspectoratul pentru Protecția Mediului va încerca să identifice cine sunt făptașii”, a adăugat Hajder.

Hajder a mai adăugat că cele mai afectate de secetă sunt râurile mari. „Râurile noastre sunt foarte dependente de precipitații. Amenajarea barajelor influențează negativ debitul râurilor. Sancțiunile ar putea fi mai dure pentru construcția ilegală a barajelor în apropierea râurilor”, a menționat el.

Apa din râurile care izvorăsc pe teritoriul Republicii Moldova nu este potabilă, a precizat președintele Mișcării Ecologiste din Moldova Alecu Reniță. Potrivit acestuia, râurile sunt atât de poluate, încât nu se permite nici scăldatul.

Anterior, pentru sursa citată, vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei” Radu Cazacu a declarat că resursele de apă din țara noastră sunt limitate și provin în principal din râurile Nistru și Prut.

În Republica Moldova există aproximativ 4500 de lacuri de acumulare.

***

În mai 2024, în spațiul public au apărut imagini din Ucraina, care au arătat că râul Nistru a secat în apropiere de orașul Hotin, regiunea Cernăuți. Ulterior, Ministerul Mediului din Republica Moldova și Agenția „Apele Moldovei” au venit cu o reacție. Instituțiile au declarat că segmentul râului Nistru din Moldova nu va seca, deoarece „scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean, care asigură un volum suficient pentru a acoperi necesitățile atât în alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață în ecosistemele acvatice”. Detalii AICI.

Ulterior, pe 30 mai, vicepreședinta Comisiei parlamentare mediu, climă și tranziție verde Mariana Cușnir a spus că situația cu privire la râul Nistru este complicată și pe tronsonul Republicii Moldova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Cu Sens/Facebook

Vladimir Plahotniuc cere să fie extrădat în R. Moldova: Anunțul avocatului

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a anunțat că oligarhul, aflat în arest în Grecia, ar fi depus oficial o cerere prin care „acceptă necondiționat” să fie extrădat în Republica Moldova.

Cererea a fost adresată autorităților judiciare competente din Grecia și confirmă voința expresă a lui Vladimir Plahotniuc de a colabora în mod deschis cu procesul judiciar internațional, în vederea soluționării rapide și neîntârziate a procedurilor legale. Clientul nostru este gata să fie extrădat și este pregătit să facă uz de toate posibilitățile legale pe care le are la îndemână pentru a reveni în Republica Moldova”, a menționat avocatul într-o declarație publică.

Amintim că astăzi, Procuratura Generală nega informațiile potrivit cărora oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi acceptat să fie extrădat în R. Moldova.

Curtea de Apel din Atena, instanța competentă în examinarea procedurii de extrădare, a informat Procuratura Generală a țării noastre că numitul nu și-a exprimat consimțământul pentru extrădare în Republica Moldova”, se menționa într-un comunicat al Procuraturii.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Procuratura Generală a nunțat, pe 24 iulie, că a transmis autorităților din Grecia cererea oficială de extrădare a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: