Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a îndemnat autoritățile să optimizeze măsurile impuse în situația de urgență, să mențină un control mai strict asupra respectării acestora, iar populația – să urmeze regulile sanitare pentru a nu admite răspândirea SARS-CoV-2.
Într-un comunicat de presă, Maia Bănărescu apreciază drept necesară luarea unor decizii suplimentare ca răspuns la creșterea cazurilor de infectări, dar este rezervată cu privire la oportunitatea instituirii anumitor restricții. În opinia Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, „decizia nr.1 a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova din 1 aprilie nu este suficient de clară, iar unele limitări impuse pentru obținerea diminuării ratei de contaminări nu sunt îndeajuns de argumentate și rezonabile”.
Printre acestea este decizia de a interzice aflarea persoanelor în spații publice deschise, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă sau terenuri sportive, în timp ce alte locuri foarte aglomerate și închise, cum ar fi mall-urile, piețele, sălile de sport urmează să funcționeze în continuare. În acest sens, Maia Bănărescu salută intenția CSE de a-și revizui decizia.
Totodată, Bănărescu se arată rezervată față de o altă interdicție – cea privind circulația pe timp de noapte. Asta în condițiile în care numărul persoanelor care circulă ziua în transportul public supraaglomerat este destul de mare, la fel fiind și riscul de contaminare. Avocatul Poporului notează că „CSE nu a venit cu măsuri suplimentare și mai hotărâte de reducere a pericolului de infectare în transportul public”.
De asemenea, Maia Bănărescu a afirmat că „membrii Comisiei au omis să reafirme foarte clar sau să prevadă măsuri suplimentare legate de respectarea măsurilor de protecție în cadrul întrunirilor ce au caracter religios, oficierea slujbelor și a rugăciunilor în mod colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiționale religioase”.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului își reafirmă îngrijorările sale în legătură cu procesul de vaccinare.
„Maia Bănărescu regretă faptul că autoritățile nu au reușit să elaboreze și să pună în aplicare o strategie clară de vaccinare, care să ofere cetățenilor informații pertinente despre procedura în care vor fi imunizați: fie că vor fi contactați de către medicul de familie, fie că urmează să se înregistreze pe o platformă online etc. Procesul de imunizare decurge anevoios, cu mari neclarități și incertitudini având în vedere faptul că, la etapa actuală, Republica Moldova poate conta doar pe donații de vaccinuri anti-Covid-19, iar cantitatea de vaccinuri disponibile în stoc este una limitată”, se arată în comunicat.
În același timp, Ombudsmanul Copilului atrage atenția asupra importanței respectării, în cazul aplicării de sancțiuni, a dreptului la apărare, de acces la justiție, cu stabilirea unor termene reale pentru contestarea deciziilor privind actele contravenționale.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului pledează „pentru acțiuni mai hotărâte și în scopul asigurării dreptului la educație a copiilor, cum ar fi anunțarea cât mai grabnică a poziției Comisiei privitor la susținerea examenelor de absolvire a ciclului gimnazial și liceal și a celor de bacalaureat”.
Menționăm că la ședința din 31 martie, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență până pe data de 30 mai 2021. Proiectul de hotărâre pentru introducerea stării de urgență a fost aprobat cu 52 de voturi. Au votat pro deputații Partidului Socialiștilor, Platformei „Pentru Moldova” și Partidului Șor. Deși deputații din opoziție au înaintat mai multe amendamente, niciunul nu a fost aprobat.