Garanțiile de securitate pentru regiunea transnistreană ar putea fi incluse în documentul final privind reglementarea globală a conflictului transnistrean. Comentariul a fost făcut pentru NM de către Biroul pentru Reintegrare, după ce liderul autoproclamat al Tiraspolului, Vadim Krasnoselski, a anunțat că intenționează să propună participanților formatului „5+2” să semneze un document cu privire la garanții de pace și de securitate pentru Transnistria, scrie NM.
Biroul a anunțat că nu a primite astfel de proiecte de documente prin linia de comunicare a reprezentanților politici. Subiectul nu ar fi fost pus în discuție nici în cadrul întrevederii dintre viceprim-ministrului pentru Reintegrare Oleg Serebrian și a reprezentantului special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Vitalii Treapițîn.
Comentând inițiativa lui Krasnoselski, ministerul a reamintit dorința Chișinăului de a realiza o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.
„Conform agendei aprobate a procesului de negocieri, există 3 coșuri de probleme: aspecte socio-economice, umanitare și drepturile omului, o soluționare cuprinzătoare și probleme de securitate. Adică, elementele de securitate și garanții pot face parte din parametrii specifici ai documentului final privind o soluționare cuprinzătoare a conflictului transnistrean din coșul 3 al procesului de negocieri, care, de altfel, încă nu este deschis”, a spus Biroul pentru Reintegrare pentru NM.
Aceștia au amintit, de asemenea, că activitățile formatului 5+2 au fost suspendate, iar acum au loc interacțiuni și contacte la nivelul reprezentanților politici, al Comisiei mixte de control (JCC), al grupurilor de lucru relevante și al OSCE.
Solicitată de NM să comenteze inițiativa așa-zisului lider al Transnistriei, OSCE a răspuns că a luat act de declarațiile sale și a promis că va discuta cu partenerii în formatul 5+2.
Amintim că pe 19 iulie, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, a declarat, în timpul unei întâlniri cu ambasadorul general al Ministerului de Externe al Rusiei, Vitalii Treapițîn, a declarat că intenționează să propună participanților formatului 5 + 2 să semneze un singur document privind garanțiile de pace şi securitate a Transnistriei.
Formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatori și observatori în procesul de negociere a reglementării transnistrene: Moldova, Transnistria (părți), OSCE, Federația Rusă, Ucraina (mediatori), Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii (observatori) . Scopul negocierilor în format „5+2” este de a elabora parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare a conflictului transnistrean bazat pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu statut special pentru Transnistria în Moldova.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!