Reacția Chișinăului la pretinsele focuri de armă trase în direcția satului Cobasna, din Ucraina
Full Article 3 minutes read

Reacția Chișinăului la pretinsele focuri de armă trase în direcția satului Cobasna, din Ucraina

Până la această oră, autoritățile de la Chișinău nu au publicat o poziție oficială cu privire la informațiile publicate de Tiraspol, despre presupuse focuri de armă trase în direcția satului Cobasna, de pe teritoriul Ucrainei. Contactați de NM, reprezentanții Guvernului au refuzat să comenteze, iar cei ai Biroului politici de reintegrare au declarat că monitorizează situația, însă nu pot confirma, nici infirma incidentul.

Biroul politici de reintegrare, în colaborare cu alte instituții, monitorizează cu atenție situația în regiune. Satul Cobasna se află în afara Zonei de securitate și nu este controlată de Comisia Unificată de Control. De aceea, Biroul nu poate confirma sau infirma incidentul din Cobasna”, ne-au spus reprezentanții instituției.

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului Anastasia Taburceanu a declarat pentru NM că nu poate comenta deocamdată informațiile despre satul Cobasna din raionul Rîbnița.

În dimineața de 27 aprilie, canalele transnistrene de Telegram au anunțat că în satul Cobasna, acolo unde se află depozitul uriaș de muniții sovietice, s-au auzit focuri de armă. Contactat de NM, copreședintele Comisiei Unificate de Control, Oleg Beleakov, care reprezintă regiunea transnistreană, a declarat că situația în localitate este calmă. Potrivit acestuia, a fost tras un singur foc de armă, pe teritoriul Ucrainei.

Ulterior, așa-numitul „Minister de Interne” din regiunea transnistreană a publicat poziția Tiraspolului.

Noaptea trecută, deasupra satului Cobasna din raionul Rîbnița au fost observate mai multe drone. Aparatele de zbor au fost lansate pe teritoriul Transnistriei din Ucraina. Dimineața, pe 27 aprilie, la 8:45, din partea ucraineană spre localitatea Cobasna au fost trase împușcături. Nu au fost raportate informații despre victime”, se arată în declarație.

Autoritățile de la Kiev nu au comentat deocamdată acuzațiile Tiraspolului.

***

Conform diferitelor estimări, în depozitul de la Cobasna ar putea exista între 19.000 și 21.500 de tone de muniție: obuze, bombe, mine, grenade, cartușe. O explozie la un depozit de aprovizionare din Cobasna poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de 10 kilotone. Se estimează că aproximativ 57% din provizii sunt în întârziere pentru utilizare și transport.

Autoritățile de la Chișinău au solicitat în repetate rânduri Federației Ruse să distrugă munițiile din acest depozit. O adresare în acest sens a fost enunțată de către președinta R. Moldova Maia Sandu și în septembrie 2021, în cadrul discursului susținut în plenul Adunării Generale a ONU.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: