Reacția Chișinăului la propunerea Tiraspolului privind hidrocentrala de la Dubăsari: „Se află sub pază armată”
Full Article 4 minutes read

Reacția Chișinăului la propunerea Tiraspolului privind hidrocentrala de la Dubăsari: „Se află sub pază armată”

Propunerea Tiraspolului privind instalarea unui „post de menținere a păcii” la centrala hidroelectrică de la Dubăsari, amplasată pe malul drept al Nistrului, este o „manevră de altă umplutură informațională” menită să distragă atenția de la problemele din Zona de Securitate. Declarația a fost făcută de delegația Chișinăului din cadrul Comisiei Unificate de Control. Reprezentanții Chișinăului au declarat că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului nu a fost prezentată nici un risc sau amenințare clară, care să determine o astfel de inițiativă.

Membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) s-au întrunit într-o reuniune de lucru pe 25 aprilie, la Bender, pentru a discuta subiecte de actualitate privind situația din Zona de Securitate.

Potrivit unui comunicat publicat de Guvern, în mod primordial, reprezentanții Chișinăului au insistat ca Tiraspolul să înlăture posturile ilegale ale structurilor de forță neconstituționale. Aceștia au subliniat că posturile respective reprezintă o piedică în calea liberei circulații a cetățenilor și demonstrează ignorarea principiilor regimului Zonei de Securitate.

De asemenea, delegația Chișinăului din cadrul CUC a publicat o declarație oficială, în care a răspuns la propunerea Tiraspolului de a instala un „post de menținere a păcii” în apropierea hidrocentralei Dubăsari de pe malul drept al Nistrului.

Luând act de apelul delegației regiunii transnistrene, delegația Republicii Moldova constată lipsa argumentelor în acesta pentru instalarea unui post suplimentar al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii pe partea dreaptă a barajului hidrocentralei de la Dubăsari, care ar rezulta din documentele operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. De asemenea, lipsește o identificare clară a naturii și originii riscurilor percepute sau amenințări la adresa obiectului de infrastructură energetică”, se arată în declarație.

Reprezentanții Chișinăului în CUC au calificat inițiativa Tiraspolului drept „o manevră de altă umplutură informațională” menită să distragă atenția de la problemele legate de Zona de Securitate.

Delegația de la Chișinău a reiterat, totodată, că hidrocentrala de la Dubăsari „se află sub pază armată”, „fapt consemnat în repetate rânduri de către observatorii militari în rapoartele lor privind situația din Zona de Securitate”.

Delegația Chișinăului a declarat că nu există posibile riscuri pe malul drept al Nistrului și că situația în Zona de securitate este controlată. Prin urmare, nu există motive pentru un alt „post de menținere a păcii”.

Amintim că Tiraspolul a propus pe 18 aprilie, după ședința CUC de la Bender, ca un nou post „de menținere a păcii” să fie instalat la centrala hidroelectrică de la Dubăsari. În prezent, un astfel de post se regăsește pe malul stâng al Nistrului. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au argumentat solicitarea prin „îngrijorările” legate de „situația tensionată” din regiunea Mării Negre. La rândul său, Chișinăul a cerut din nou, pe 18 aprilie, la ședința Comisiei, ca regiunea transnistreană să elimine posturile instalate „ilegal” și „abuziv”.

Într-o reacție, Biroul politici de reintegrare a calificat propunerea Tiraspolului drept „o declarație provocătoare și nepotrivită”.

***

Menționăm că autoritățile Republicii Moldova cer de mai mulți ani cer, deocamdată fără succes, înlocuirea misiunii militare din Zona de Securitate cu una de observatori civili, sub egida internațională. Schimbarea structurii şi misiunii trupelor de pacificare a fost susținută inclusiv de observatorii şi mediatorii din formatul de negocieri 5+2, în prezent nefuncțional, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Împotrivă s-a exprimat doar Rusia şi administrației de la Tiraspol, care insistă pe ideea că prezența „pacificatorilor” ruși este o „garanți a păcii” în regiune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: