Reacția CSM după reținerea a cinci persoane bănuite de filajul unui judecător
Full Article 2 minutes read

Reacția CSM după reținerea a cinci persoane bănuite de filajul unui judecător

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu o reacție după ce oamenii legii au desfășurat descinderi într-un dosar penal inițiat pentru „inviolabilitatea vieții personale a unui judecător”. Într-un comunicat publicat pe 17 iunie, membrii CSM subliniază că acțiunile de filaj a magistraților sunt „inadmisibile, ilegale și pot fi calificate drept atentat asupra independenţei justiţiei”.

„Independenţa justiţiei este premisa statului de drept, ce constituie garanţia fundamentală a procesului echitabil, în cadrul căruia, judecătorul îşi exercită funcţia judiciară în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor şi în concordanţă cu spiritul legii, fără influenţe externe, sugestii, presiuni, ameninţări şi fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni şi sub ce motiv. Subsecvent, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază activitatea desfăşurată de către organele de drept privind asigurarea respectării drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii”, se arată în comunicat.

***

PCCOCS a confirmat că, acum două luni, a fost inițiat un dosar penal pentru „inviolabilitatea vieții personale a unui judecător”. Pe 17 iunie, au fost efectuate, în paralel, mai multe percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate suporturi electronice și înscrisuri. De asemenea, au fost reținute cinci persoane.

Conform surselor ZdG, în dosar este vizată magistrata de la Curtea de Apel Chișinău Angela Bostan.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: