csm.md

Reacția CSM după reținerea a cinci persoane bănuite de filajul unui judecător

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu o reacție după ce oamenii legii au desfășurat descinderi într-un dosar penal inițiat pentru „inviolabilitatea vieții personale a unui judecător”. Într-un comunicat publicat pe 17 iunie, membrii CSM subliniază că acțiunile de filaj a magistraților sunt „inadmisibile, ilegale și pot fi calificate drept atentat asupra independenţei justiţiei”.

„Independenţa justiţiei este premisa statului de drept, ce constituie garanţia fundamentală a procesului echitabil, în cadrul căruia, judecătorul îşi exercită funcţia judiciară în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor şi în concordanţă cu spiritul legii, fără influenţe externe, sugestii, presiuni, ameninţări şi fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni şi sub ce motiv. Subsecvent, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază activitatea desfăşurată de către organele de drept privind asigurarea respectării drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii”, se arată în comunicat.

***

PCCOCS a confirmat că, acum două luni, a fost inițiat un dosar penal pentru „inviolabilitatea vieții personale a unui judecător”. Pe 17 iunie, au fost efectuate, în paralel, mai multe percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate suporturi electronice și înscrisuri. De asemenea, au fost reținute cinci persoane.

Conform surselor ZdG, în dosar este vizată magistrata de la Curtea de Apel Chișinău Angela Bostan.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: