Republica Moldova nu își permite „luxul” de a avea un spital care să activeze cu un grad de ocupare de doar 40%. Declarația a fost făcută de consultantul principal la Ministerul Sănătății, Corina Gamurari, pe 11 decembrie, după ce angajații Spitalului Clinic Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și cei ai Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile au depus sesizări Federației Sindicale „Sănătatea” prin care se împotrivesc inițiativei privind fuzionarea celor două instituției. Gamurari a declarat că niciunul din cele două spitale „nu vor fi închise”, ci vor fi comasate sub un singur management.
„Nu se închide niciun spital, se comasează sub un management, deoarece au același specific – maladii contagioase – ambele sunt terțiare și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar. Nu suntem o țară bogată să ne permitem permitem un asemenea lux, să activeze un spital asemenea Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile cu un volum de 40%, pentru asta plătesc cetățenii”, a declarat reprezentanta Ministerului Sănătății pentru TV8.
***
Precizăm că Ministerul Sănătății a supus consultărilor publice, până pe 15 decembrie, un proiect de hotătâre privind reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, municipiul Chișinău, prin fuzionarea celor două instituții. Scopul inițiativei, potrivit ministerului, este îmbunătățirea actului medical. În document se menționează că termenul de exploatare a clădirii Spitalului „Toma Ciorbă” este „depășit” și nu corespunde cerințelor contemporane, iar sediul Spitalului Dermatologic se află într-o stare mai bună și „poate fi ajustat la standardele actuale de prestare a serviciilor medicale acordate de ambele instituții”. Conform datelor din proiect, în 2020, Spitalul „Toma Ciorbă” a înregistrat un grad de ocupare de 65,7%, iar în 2022 – de 74,5%. De cealaltă parte, Spitalul Dermatologic a înregistrat, în 2020, un grad de ocupare de 29,3%, iar în 2022 – de 41,6 % (Detalii – AICI).
Între timp, angajații din cele două spitale care ar putea fuziona au trimis Federației Sindicale „Sănătatea” în care solicită anularea inițiativei. Personalul Spitalului Dermatologic a menționat chiar că, în caz contrar, ar putea intra și în grevă generală. (Detalii – AICI).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!