noi.md

Reacția Mitropoliei Moldovei privind biserica ridicată pe teritoriul unei grădinițe din capitală

Mitropolia Moldovei a reacționat la situația privind biserica construită pe teritoriul Grădiniței nr. 150 din sectorul Râșcani al capitalei. Într-un comunicat de presă, reprezentanții acesteia susțin că terenul a fost ocupat conform normelor legale, iar prezența lăcașului de cult pe acest teritoriu „nu pereclitează, nici nu dăunează procesului educațional, ci se constituie drept un reper spiritual și sprijin moral în aceste vremuri și situaţii de criză pentru societatea noastră”.

„De aproximativ 2 ani, Biserica Ortodoxă din Moldova este supusă unei ponegriri în sursele mass-media legat de construirea bisericii cu hramul „Sf. Stelian, Ocrotitorul copiilor” de pe teritoriul grădiniţei nr. 150 din sectorul Rîşcani al Capitalei”, se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanții mitropoliei susțin că, pe lângă biserică urmează să activeze un Centru de educație moral-spirituală și o bibliotecă cu literatură creștin-ortodoxă pentru copii și școlari.

„Terenul de joacă nu a fost ocupat abuziv, ci conform normelor legale, iar spre finalul lucrărilor de construcție pe lângă edificiul eclesial va fi amenajat un teren de joacă modern cu o terasă destinată activităților copiilor. Potrivit rostului celor două instituții, al bisericii și cel al școlii, cele două nu pot fi separate și este practic imposibil de a face abstracție de activitatea uneia sau a celeilalte”, menționează mitropolia.

Totodată, mitropolia îndeamnă opinia publică, organizațiile non-guvernamentale și reprezentanții mass-media să se abțină în această perioadă de la comentarii și materiale ce instigă la ură, până la soluționarea problemei pe cale legală de către organele abilitate ale statului.

Amintim că, în cadrul ședinței de luni, 17 februarie, a primăriei, autoritățile municipale au anunțat că a fost inițiat un dosar penal pentru a investiga circumstanțele în care a fost ridicată biserica pe teritoriul Grădiniței nr. 150 din sectorul Râșcani al capitalei. De asemenea, viceprimarul Victor Chironda a cerut ca Direcția educație să asigure paza în regiune, pentru ca, așa cum prevede decizia instanței, nicio persoană să nu aibă acces pe teritoriul șanterierului.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS/Facebook

Grosu explică de ce PAS merge cu vedete în Parlament: nu toți trebuie să știe să scrie legi

Președintele Parlamentului și liderul partidului aflat la guvernare, Igor Grosu, afirmă că nu toți deputații trebuie să fie juriști sau să știe să scrie legi pentru a avea un rol important în Legislativ. Oficialul a răspuns, astfel, la criticile privind candidaturile anunțate de PAS, din rândul personalităților din cultură și sport, precum dirijorul Nicolae Botgros și luptătoarea Anastasia Nichita. Potrivit lui Grosu, experiența acestor oameni în domeniile lor poate aduce plus valoare în activitatea parlamentară.

„Avem o preconcepție în societate, că toți care ajung în Parlament trebuie să știe a scrie legi. Iată asta este o abordare greșită. Vă spun: legile și proiectele trebuie să fie emanația executivului, pentru că acolo este memoria instituțională, acolo este birocrația în sensul bun al cuvântului. Acolo este nevoie de implicarea birocrației, a experților”, a explicat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit liderului PAS, rolul deputaților este de a reprezenta comunități și domenii specifice – sportul, arta, medicina sau educația – și de a contribui la îmbunătățirea politicilor cu expertiza pe care o dețin.

„Anastasia, evident că vorbim de domeniul sportului. Noi am avut și vom avea inițiative dedicate sportului, promovării sportului dezvoltării infrastructurii sportive. Dl. Botgros – trebuie să vedem cum facem ca această activitate artistică să fie una generatoare de venit, cum promovăm talentele, cum le motivăm. Asta trebuie să facă deputații în Parlament, nu să stea zi și noapte să scrie legi. Noi nu substituim executivul. Sunt oameni care au în jurul lor o comunitate pe care trebuie să o reprezinte, oameni cu pondere în mediul sportiv, artistic, academic, etc. Aceasta este abordarea – să reprezinte așteptarea acestei comunități mari și să ajute la promovarea politicilor”, a mai declarat Igor Grosu.

***

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat, în ultimele săptămâni, mai multe personalități publice care vor candida pe lista sa la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Printre aceștia: dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Ludmila Adamciuc, luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectori de universități.

AICI am explicat ce impact ar putea avea noua strategie a partidului de guvernare, de a merge cu vedete în Parlament, și ce riscuri implică aceasta.

Amintim în acest context că Igor Grosu a anunțat, anterior, că va deschide lista PAS, iar printre primii candidați se va regăsi și prim-ministrul Dorin Recean.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025. 

Conform calendarului aprobat de CEC, perioada electorală a început pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Între timp, blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC până pe 13 august.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: