Recean, despre Nesterovschi și Lozovan: „Instituțiile statului lucrează ca să-i recupereze, ca ei să facă închisoare”

Premierul Dorin Recean a declarat, pe 2 aprilie, că instituțiile statului lucrează pentru a-i identifica pe Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. Oficialul a adăugat că se depun eforturi pentru a „recupera aceste persoane, ca ele să facă închisoare – așa cum a dispus instanța”. Precizările au fost făcute după ce a fost întrebat dacă s-a adresat Tiraspolului pentru ca Nesterovschi să fie predat și dacă Guvernul are pârghii în acest sens. Totodată, a fost solicitat să comenteze și cazul Irinei Lozovan, care a devenit de negăsit, iar unele surse spun, a menționat jurnalistul care a adresat întrebarea, că s-ar afla în regiunea transnistreană. Menționăm, în acest context, că Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria.

În timpul unor declarații de presă din data de 2 aprilie, ministra germană de Externe Annalena Baerbock și premierul Republicii Moldova Dorin Recean au fost întrebați cum văd implicarea ambasadei ruse în fuga deputatului Nesterovschi. În special, Dorin Recean a fost întrebat dacă s-a adresat Tiraspolului pentru ca Nesterovschi să fie predat autorităților constituționale pentru a-și ispăși pedeapsa și dacă Guvernul are pârghii în acest sens. De asemenea, premierul a fost solicitat să comenteze și cazul Irinei Lozovan, care a devenit de negăsit, iar unele surse spun, a menționat jurnalistul, că s-ar afla în regiunea transnistreană.

„Kremlinul demonstrează de fiecare dată că nu respectă Republica Moldova, nu respectă cetățenii Republicii Moldova și iată avem o confirmare în plus a faptului că ei vor să dicteze politica din Republica Moldova cu orice preț, inclusiv angajându-se în a proteja criminalii și cei care încalcă legea din Republica Moldova. Acum instituțiile statului lucrează ca să-i identifice și să recupereze aceste persoane, ca ele să facă închisoare – așa cum a dispus instanța”, a comunicat Dorin Recean.

La rândul ei, ministra germană de Externe a spus că nu poate vorbi despre cazuri concrete în detaliu. „Dar este clar că o democrație puternică trăiește printr-o justiție puternică și independentă, prin a combate corupția la toate nivelele. Corupția este o otravă pentru justiție, pentru democrație, de aceea e o sarcină a statelor democratice în special a celor care sunt parte a UE sau doresc să devină parte a UE. (…) Este important nu doar pentru democrație dar și pentru integrarea europeană ca statul să implementeze răspunderea juridică pentru ca nimeni să nu se implice din alte state terțe. Nu este o sarcină a altor state sau ambasade să influențeze negativ aceste procese sau să pună bariere”, a adăugat Annalena Baerbock.

***

Pe 19 martie 2025, deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Deputatul nu a fost prezent la ședința de judecată, fiind dat ulterior în căutare. Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatului Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile drept „speculații provocatoare”. Pe 31 martie, ambasadorul rus desemnat, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe. Acestuia i s-a comunicat că trei diplomați ai misiunii diplomatice au fost declarați indezirabili, urmând să părăsească teritoriul statului nostru. Ulterior, Moscova a transmis că va oferi un răspuns la decizia autorităților de la Chișinău.

Pe 31 martie a fost condamnată la închisoare și deputata Irina Lozovan. Instanța a condamnat-o pe deputată la 6 ani de închisoare și pe soțiul acesteia – la 5 ani de închisoare, în dosarul în care sunt învinuiți de finanțarea unui partid politic din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Inculpații nu au fost prezenți la ședința de judecată. Deputata, care este de negăsit, a fost dată în căutare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: