Regiunea transnistreană a interzis importul de carne de porc din mai multe localități de pe malul drept al Nistrului. Așa-zisul „Minister al Agriculturii” de la Tiraspol a explicat că aceasta este o măsură temporară, adoptată din cauza riscului de răspândire a pestei porcine africane.
Conform deciziei, în regiune este interzis temporar importul de porci vii, carne de porc, furaje gata preparate și suplimente alimentare folosite pentru hrănirea porcilor din localitățile Chetrosu, Bulboaca, Telița, Roșcani, Ghidigici, Copceac, Cimișeni, Tatărești și Lozova.
***
Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru oameni, însă se răspândește foarte repede printre animale și provoacă pagube fermierilor. Nu există niciun leac pentru această boală infecțioasă.
Pe 16 martie, la o fermă de mari dimensiuni din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. S-a instituit carantină asupra complexului afectat și a zonei din jur.
Pe 21 martie, proprietara fermei a spus că, timp de trei zile, circa 10 000 de porci au fost sacrificați. În total, la ferma respectivă sunt 65 000 de porci. Conform proprietarei, autoritățile responsabile au dispus nimicirea tuturor porcilor din cadrul exploatației. Potrivit autorităților, animalele sunt îngropate la o distanță de peste 1 km față de casele oamenilor.
Locuitorii din satele Roșcani și Calfa, Anenii Noi, au ieșit la proteste. Potrivit Agro TV, aceștia au cerut autorităților să mute locul de înhumare a cadavrelor pentru că ar simți un miros specific. Oamenii au declarat că înhumarea cadavrelor va provoca o catastrofă ecologică care le va afecta sănătatea copiilor și va infecta apele freatice.
Pe 23 martie, locuitorii din satul Gura Bîcului, Anenii Noi, au adresat o scrisoare deschisă Guvernului. Aceștia au menționat că porcii sunt înhumați în apropierea satelor Calfa-Nouă și Roșcani și au adăugat că „nu s-a furnizat niciun raport care să ateste conformitatea solului cu normele legale pentru înhumarea unui număr atât de mare de animale infectate”.
Pe 24 martie, Ministerul Mediului a declarat că porcii de la ferma din Roșcani sunt înhumați la groapa de gunoi locală, iar stratul de sol este preponderent lutos, cu o capacitate redusă de permeabilitate, ceea ce reprezintă prima barieră pentru a limita infiltrarea și contaminarea apelor subterane.
Pe 26 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului a raportat că focarul de la Roșcani a fost eradicat în proporție de 75%.