stirileprotv.ro

Tiraspolul a interzis temporar importul de carne de porc din mai multe localități de pe malul drept

Regiunea transnistreană a interzis importul de carne de porc din mai multe localități de pe malul drept al Nistrului. Așa-zisul „Minister al Agriculturii” de la Tiraspol a explicat că aceasta este o măsură temporară, adoptată din cauza riscului de răspândire a pestei porcine africane.

Conform deciziei, în regiune este interzis temporar importul de porci vii, carne de porc, furaje gata preparate și suplimente alimentare folosite pentru hrănirea porcilor din localitățile Chetrosu, Bulboaca, Telița, Roșcani, Ghidigici, Copceac, Cimișeni, Tatărești și Lozova.

***

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru oameni, însă se răspândește foarte repede printre animale și provoacă pagube fermierilor. Nu există niciun leac pentru această boală infecțioasă.

Pe 16 martie, la o fermă de mari dimensiuni din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. S-a instituit carantină asupra complexului afectat și a zonei din jur. 

Pe 21 martie, proprietara fermei a spus că, timp de trei zile, circa 10 000 de porci au fost sacrificați. În total, la ferma respectivă sunt 65 000 de porci. Conform proprietarei, autoritățile responsabile au dispus nimicirea tuturor porcilor din cadrul exploatației. Potrivit autorităților, animalele sunt îngropate la o distanță de peste 1 km față de casele oamenilor.

Locuitorii din satele Roșcani și Calfa, Anenii Noi, au ieșit la proteste. Potrivit Agro TV, aceștia au cerut autorităților să mute locul de înhumare a cadavrelor pentru că ar simți un miros specific. Oamenii au declarat că înhumarea cadavrelor va provoca o catastrofă ecologică care le va afecta sănătatea copiilor și va infecta apele freatice.

Pe 23 martie, locuitorii din satul Gura Bîcului, Anenii Noi, au adresat o scrisoare deschisă Guvernului. Aceștia au menționat că porcii sunt înhumați în apropierea satelor Calfa-Nouă și Roșcani și au adăugat că „nu s-a furnizat niciun raport care să ateste conformitatea solului cu normele legale pentru înhumarea unui număr atât de mare de animale infectate”.

Pe 24 martie, Ministerul Mediului a declarat că porcii de la ferma din Roșcani sunt înhumați la groapa de gunoi locală, iar stratul de sol este preponderent lutos, cu o capacitate redusă de permeabilitate, ceea ce reprezintă prima barieră pentru a limita infiltrarea și contaminarea apelor subterane.

Pe 26 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului a raportat că focarul de la Roșcani a fost eradicat în proporție de 75%.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: