anticorupție.md

Restabilit în funcție, însă nevoit să plece. Anatol Ciubotaru nu va putea reveni în fruntea Spitalului Republican

Anatol Ciubotaru a fost restabilit în funcția de director al Spitalului Republican, însă nu se va putea întoarce la conducerea instituției medicale. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), contractul acestuia a expirat pe 19 octombrie. Ciubotaru ar fi depus o cerere pentru prelungirea contractului de muncă, însă, potrivit instituției, aprobarea inițiativei contravine legii, din cauza vârstei  acestuia.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță pe 21 octombrie că, întru executarea Deciziei Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție din 16 octombrie 2020, l-a repus pe Anatol Ciubotaru, în toate drepturile și obligațiunile prevăzute de contractul individual de muncă, încheiat cu Ministerul Sănătății. În context, vor fi achitate toate drepturile salariale ale angajatului, pentru perioada de absență.

Totuși, Anatol Ciubotaru nu va reveni în fruntea Spitalului Republican. Și asta pentru că i-ar fi expirat contractul de muncă, anunță MSMPS.

„Reieșind din faptul că, contractul individual de muncă al dl. Ciubotaru, a expirat pe 19 octombrie 2020, au fost încetate raporturile de muncă cu acesta, conform Ordinului nr.173, P.1, din data de 17 octombrie 2020. Ordinul a fost adus la cunoștința salariatului, pentru care s-a semnat”, se arată în declarația instituției.

Anatol Ciubotaru a depus o scrisoare prin care solicită prelungirea contractului de muncă pentru încă 6 luni. MSMPS consideră, însă, că aprobarea cererii ar fi ilegală.

„Menționăm că aprobarea cererii este contrară legii, deoarece potrivit prevederilor art. 82 lit. i) din Codul Muncii, contractul individual de muncă încetează în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor în caz de atingere a vârstei de 65 de ani, de către conducătorul unităţii de stat, inclusiv municipale, sau al unităţii cu capital majoritar de stat. Astfel, contractul individual de muncă al salariatului, conducător al unităţii de stat, inclusiv municipale, sau al unităţii cu capital majoritar de stat, încetează de drept la atingerea vârstei de 65 de ani”, se arată în comunicat.

Amintim că anunțul privind faptul că Anatol Ciubotaru a fost demis din funcția de șef al Spitalului Republican a fost făcut pe 24 martie de către premierul Ion Chicu. Decizia a fost luată după ce, în aceeași zi, Ministerul Sănătății a confirmat că 4 medici din cadrul Spitalului Republican sunt suspecți de infecție cu COVID-19, iar „directorul, fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat”. Peste câteva zile, ministrul Sănătății a confirmat că testele au arătat că medicii sunt infectați.

Pe 7 iulie, noul director al Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost desemnat Andrei Uncuță.

Ciubotaru a atacat în judecată decizia privind demiterea sa, iar pe 16 octombrie Curtea Supremă de Justiție i-a dat cîștig de cauză și a decis restabilirea sa în funcția de director al Spitalului Republican.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Procurorii cer 9 ani de închisoare pentru Guțul în penitenciar semi-închis și privarea de dreptul de a fi membru de partid

Procurorii cer o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii solicită ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic. Ședința de judecată continuă cu susținerea pledoariilor judiciare.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru fosta secretară a Oficiului Central al ex-partidului „Șor”, Svetlana Popan, a anunțat procurorul de caz, Cristina Gladcov. Potrivit acesteia, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare.

Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

Procurorii susțin că au demonstrat „pe deplin” vinovăția Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan în instanță. Întrebată dacă a fost solicitată reținerea acestora în sala de judecată, procurorul de caz, Cristina Gladcov, a declarat:

„Am solicitat reținerea, desigur. Atunci când pledăm pentru aplicarea unei pedepse reale cu închisoarea, este firesc să solicităm și reținerea, mai ales că există riscuri. În cazul uneia dintre inculpate există deja o măsură preventivă, iar cealaltă are o măsură preventivă într-un alt dosar. Prin urmare, legea prevede necesitatea de a preveni eventuale tentative de eschivare de la audiere sau, în cazul unei eventuale condamnări, de la executarea pedepsei”.

Întrebată dacă, în cazul unei sentințe de condamnare în acest dosar, celelalte capete de acuzare ar mai fi valabile, procurorul a răspuns:

„Nu, haideți să așteptăm mai întâi pronunțarea sentinței. Aceasta ține exclusiv de competența instanței de judecată.”

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: