captură video

Revenco califică atacurile cibernetice drept „fenomene atipice” în Moldova. Ce măsuri se întreprind?

Atacurile cibernetice asupra sistemelor informaționale sunt niște fenomene atipice în Republica Moldova, a declarat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, în cadrul unei conferințe din 25 august. Revenco a recunoscut că organele abilitate mai mult de lucru pentru a crește reziliența securității naționale la astfel de amenințări de tip hibrid. 

La moment, specialiștii realizează tot setul de măsuri necesare prin cooperare cu toate subdiviziunile specializate din toate autoritățile pentru a face față acestor atacuri. În paralel sunt realizate măsuri suplimentare care să ne permită consolidarea graduală a nivelului de reziliență a acestor sisteme la astfel de atacuri. Cert că este un fenomen nou, nu în zadar le numim atacuri cibernetice ca parte din amenințări hibride care sunt fenomene atipice pentru sistemul de securitate al Republicii Moldova”, a explicat ministra.

La rândul său, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a precizat că de atacurile cibernetice sunt responsabile Serviciile de Informații și Securitate.

MAI are o subdiviziune care are ca obiectiv protejarea serverelor care sunt gestionate de către MAI. Protejarea celorlalte servere nu sunt în subordinea de activitate a MAI (…) Până la etapa actuală instituția face parte cu succes la aceste atacuri cibernetice”, a conchis Carp.

Amintim că Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a anunțat că, în ultimele 3 zile, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală. Instituția spune că tentativele sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări și de pe echipamente și rețele compromise.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

4,6 milioane de colete livrate, 7 oficii noi, rebranding și premiul Notorium Brand Awards — rezultatele Nova Post Moldova pentru prima jumătate a anului 2025

În prima jumătate a anului 2025, Nova Post în Moldova a înregistrat o creștere stabilă a principalilor indicatori. Numărul livrărilor a ajuns la 4,6 milioane — cu 305,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al impozitelor achitate la bugetul de stat al Republicii Moldova a constituit 26,5 milioane de lei.

Nova Post livrează colete prin toată Moldova și peste hotare. În primele șase luni, numărul livrărilor interne a depășit 396 de mii — cu 7,5% mai mult față de anul trecut. Livrările internaționale au crescut de aproape 6 ori, atingând cifra de 4,2 milioane. Cel mai frecvent, clienții primesc comenzi din China, SUA, România și Ucraina — în principal de pe platformele Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Zapatos, Trendyol și MakeUp.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Nova Post investește activ în infrastructură. În prima jumătate a anului, compania a anunțat extinderea rețelei de parteneri și a invitat antreprenorii să devină parte a grupului internațional de companii Nova. Astfel, în primele șase luni au fost deschise șapte oficii noi, dintre care trei oficii partenere în orașele Nisporeni, Drochia și Varnița.

Totodată, Nova Post deține poziții de lider în ceea ce privește numărul de poștomate și rămâne singurul operator logistic din țară care livrează colete la punctele de eliberare. În iulie 2025, rețeaua companiei în Moldova include 37 de oficii, 83 de puncte de eliberare, 260 de poștomate și 3 terminale de sortare.

Un moment important în dezvoltarea companiei în primul semestru a fost rebrandingul. Nova Poshta, care activa în Moldova de peste 10 ani, a devenit Nova Post și a început integrarea într-un sistem european unic, prezent deja în 15 țări din Europa.

„Devenim o parte integrantă a rețelei europene Nova Post. Acest lucru ne va permite să lansăm noi servicii, să extindem capacitățile logistice și să conectăm Moldova cu alte țări din Europa și din lume”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Post Moldova.

În acest an, compania a fost apreciată și de consumatorii din Republica Moldova — Nova Post a câștigat premiul Notorium Brand Awards la categoria „Servicii poștale și de curierat”.

Pe lângă dezvoltarea afacerii, compania s-a alăturat inițiativelor ecologice. Nova Post a devenit partener al proiectului de împădurire a Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Mediului și postul de televiziune JurnalTV. În cadrul acestui proiect, echipa companiei, împreună cu voluntarii, au plantat mii de arbori pe o suprafață de 30 de hectare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: