Rezoluție: Deputații europeni îi cer Rusiei să-i întoarcă României tezaurul național. Zaharova reacționează; a pomenit și Moldova

Parlamentul European a adoptat joi, 14 martie, o rezoluție prin care recunoaște dreptul României de a-și recupera tezaurul furat de Moscova sau să obțină compensații în schimbul acestuia. E vorba de cantități însemnate de aur, obiecte de patrimoniu, colecții de artă și bijuterii, scrie Digi24. Într-o reacție publică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat România că ar încerca, astfel, să pună pe umerii Rusiei „datoriile sale fantomă, vechi de un secol”, pentru a-și redresa economia națională.

Parlamentarii europeni au cerut joi dimineață, în cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituții europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers. Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârșitoare eurodeputați români, a reprezentat prima punere pe tapet în Parlamentul European a chestiunii tezaurului României însușit ilegal de Rusia.

„Succes uriaș în Parlamentul European! Rezoluția pe care am inițiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea tezaurului sechestrat ilegal. Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate și nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului Tezaur cultural”, a scris pe Facebook eurodeputatul român Eugen Tomac, potrivit Digi24.

Reacția Rusiei nu s-a lăsat mult așteptată. Purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus, Maria Zaharova, a declarat că România ar încerca să pună pe umerii Rusiei „datoriile sale fantomă, vechi de un secol, pentru a îmbunătăți situația deplorabilă din economia națională pe fondul grevelor fermierilor din toată țara”.

Zaharova susține că datoriile României față de Rusia şi Uniunea Sovietică depășesc, „potrivit calculelor experților”, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917.

„Dacă e să calculăm toate datoriile României, atunci, după cum presupun unii experți, va ieși în jur de 1365-1665 de tone de aur, ceea ce este cu 20-25 de ori mai mult decât valoarea întregului aur românesc, trimis în Rusia”, a mai scris Zaharova.

Reprezentanta Kremlinului a pomenit în mesajul său și despre Republica Moldova. Ea a acuzat România că „în loc să construiască relații constructive cu vecinii săi, Bucureștiul a început să zdruncine situația din Moldova vecină”.

„Astăzi, contrar voinței poporului moldovenesc, el (nr. red: Bucureștiul) deschide de fapt calea către absorbția unui stat independent de pe Nistru de către agenții săi, înrădăcinați în înalte funcții la Chișinău”, a mai scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe pe rețelele de socializare.

Nici Chișinăul și nici Bucureștiul nu au comentat, deocamdată, declarațiile Mariei Zaharova.

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia țaristă tezaurul național (ce a inclus cantități însemnate de aur, obiecte de patrimoniu, colecții de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupației teritoriului național. După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul şi a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi, precizează Parlamentul European pe site-ul său.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău: „Coloana vertebrală a securității energetice”

Pe Linia electrică Vulcănești – Chișinău au început lucrările de instalare a conductoarelor, în apropierea localității Congaz. Ministerul Energiei anunță că, în același timp, continuă și lucrările de construcție a liniei electrice de 400 kV.

Potrivit datelor prezentate de Minister, în ultimele trei săptămâni, doar în raionul Cimișlia au fost betonate 112 fundații din totalul de 117 prevăzute pentru această zonă. Trei dintre acestea au fost finalizate recent.

Tot în raionul Cimișlia, au fost deja asamblați 55 de piloni, dintre care 41 doar în ultimele trei săptămâni. În luna iulie, 25 de piloni au fost deja instalați pe traseul liniei electrice.

„Acest proiect strategic este o investiție esențială în independența și securitatea energetică a Republicii Moldova, parte a efortului de creștere a gradului de interconectare cu rețeaua europeană ENTSO-E. Linia de 400 kV Vulcănești–Chișinău este coloana vertebrală a securității noastre energetice. Avansarea lucrărilor în teren, în pofida temperaturilor ridicate arată seriozitatea și angajamentul echipelor implicate demonstrează că Moldova poate”, a declarat ministrul Dorin Junghietu.

Linia Electrică Aeriană va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea acoperi peste 50 la sută din consumul de energie în perioada de consum maxim.

Proiectul este finanțat de Banca Mondială. Valoarea este de 61 de milioane de euro, dintre care în jur de 27 de milioane sunt destinate pentru construcția liniei Vulcănești-Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: