RTR Moldova, sancționat cu 17 mii de lei pentru modul în care a reflectat protestele lui Șor. Redacția respinge acuzațiile

Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat postul de televiziune RTR Moldova cu 17.000 de lei pentru încălcările constatate în modul în care postul TV a reflectat protestele Partidului „ȘOR” şi apelul liderului formațiunii politice, Ilan Șor. Decizia a fost luată de membrii CA astăzi, 7 octombrie, după ce a monitorizat știrile difuzate de postul RTR Moldova TV pe 7 și, respectiv, 8 septembrie. Monitorizarea a fost efectuată de CA după ce a fost sesizată de organizației neguvernamentale WatchDog, scrie NM.

În sesizările sale, organizația a susținut că două subiecte difuzate de postul de televiziune ar fi fost manipulatoare. Este vorba despre reportajul difuzat de RTR Moldova pe 7 septembrie, în care a fost reflectat protestul comun al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și al Partidului „ȘOR” la Ambasada Germaniei în Moldova, precum și de subiectul difuzat pe 8 septembrie, când, în timpul știrilor, postul TV a difuzat apelul liderului Partidului „ȘOR”, deputatul fugar Ilan Șor, care îndemna oamenii să iasă la proteste. În sesizarea expediată în adresa CA, WatchDog a precizat că cele două subiecte, sus-menționate, nu ar fi arătat pozițiile tuturor partidelor.

În replică, RTR Moldova a acuzat organizația neguvernamentală WatchDog că ar induce în mod deliberat Consiliul în eroare. Postul TV a spus că cele două subiecte au fost difuzate în secțiunea „Pe scurt” – secțiune unde sunt difuzate doar știri scurte, de până la 30 de secunde, care conțin doar fapte, fără apreciere.

Monitorizarea CA a relevat că în știrea difuzată de postul TV pe 7 septembrie, când a reflectat protestul din fața Ambasadei Germaniei, era menționat că protestatarii „cred că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu reprezintă interesele poporului”. CA a menționat că, deși știrile sunt scurte, acest articol este considerat conflictual și ar trebui să fie prezentată, inclusiv, poziția partidului vizat. Pe de altă parte, subiectul a reflectat poziția diplomaților, anunță CA.

În cel de-al doilea subiect., difuzat pe 8 septembrie, au fost prezentate fragmente din apelul lui Șor de pe YouTube. Apelul liderului fugar al formațiunii politice a fost suprapus cu imagini cu oameni săraci. Potrivit autorității de reglementare, această atitudine este părtinitoare, deoarece arată ideea că aceste imagini sunt realizările partidului de guvernământ, PAS.

Prin urmare, Consiliul Audiovizualului a decis să amendeze postul TV RTR Moldova cu 17.000 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: