Rubla rusească nu mai este actuală. Majoritatea moldovenilor, care muncesc în străinătate, fac transferuri în euro
Full Article 1 minutes read

Rubla rusească nu mai este actuală. Majoritatea moldovenilor, care muncesc în străinătate, fac transferuri în euro

Circa trei din patru transferuri din străinătate spre persoane fizice din Republica Moldova sunt făcute în euro, iar celelalte transferuri sunt făcute, în mare parte, în dolari americani. Cel puțin asta arată datele prezentate de către Banca Națională a Moldovei (BNM). 

Dacă în 2015, fiecare al patrulea transfer se făcea în rublă rusească, acum doar 0.1% din remitențe sunt făcută în această valută.

În total, în trimestrul al III-lea din 2022, remitențele au constituit echivalentul a 491,77 milioane de dolari, comparativ cu 294,01 milioane de dolari în aceeași perioadă a anului 2015, precizează Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova cu referire la datele BNM.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în primele 10 luni ale anului 2022, remitențele au atins cota de 1,44 miliarde de dolari, valoare maximă din toate timpurile. Recordul precedent a fost stabilit în anul 2008, când volumul remitențelor a fost de 1,4 miliarde de dolari, sau cu 38 milioane de dolari mai puțin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: