„Activitățile de destabilizare a țării sunt pedepsite conform legii”. Maia Sandu, apel către preoți 
Full Article 4 minutes read

„Activitățile de destabilizare a țării sunt pedepsite conform legii”. Maia Sandu, apel către preoți 

Președinta Maia Sandu a îndemnat preoții din Moldova să nu se implice în politică sau în activități de destabilizare a țării. Ultimele, a comunicat Sandu, „sunt pedepsite conform legii”. În plus, șefa statului a îndemnat preoții „să se ocupe de promovarea moralei creștine și să contribuie la pacea în societatea noastră”. Precizările au fost făcute în contextul informațiilor din ultima perioadă că preoții Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, efectuează pelerinaje în Rusia iar acestea ar avea ca scop mituirea preoților pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. 

La emisiunea „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, Sandu a fost întrebată care ar putea fi rolul acestor preoților în cazul scrutinului din octombrie sau a ideii de integrare europeană.

„Îndemnul meu este ca preoții să nu se lase folosiți în activități de destabilizare a țării, pentru că asemenea acțiuni sunt pedepsite conform legii. Îndemnul meu este ca ei să nu se implice în politică și să lase cetățenii să aleagă ce cred ei. Ei să se ocupe de promovarea moralei creștine și să contribuie la pacea în societatea noastră. Asta este apelul meu și sper să fie auzit de cât mai mulți preoți”, a răspuns președinta.

***

În dimineața zilei de 20 august curent, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de reporterii TVR Moldova pe Aeroportul Internațional Chișinău. Preoții au refuzat să dezvăluie destinația, scopul și sursa de finanțare a călătoriilor. Potrivit surselor deschide.md, aceștia ar fi plecat în pelerinaj la Moscova pentru a ajunge la Patriarhia rusă, iar la întoarcere vor primi carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. Aceste călătorii ar fi finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, cu sprijinul Patriarhiei de la Moscova, și ar avea ca scop mituirea preoților pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Totodată, portalul deschide.md a menționat cu referire la surse că în perioada august-septembrie 2024 sunt programate mai multe deplasări ale preoților din Mitropolia Moldovei către Rusia.

Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a confirmat pentru NewsMaker că acești preoți pleacă în pelerinaj „la mai multe mănăstiri din Federația Rusă”, dar nu a putut să comunice dacă vizitele au de fapt scopuri politice. Totuși, el a menționat că odată cu începerea campaniei electorale va monitoriza cu atenție acțiunile acestor clerici. Ioan Moșneguțu a mai spus că Mitropolia Moldovei nu este organizatorul pelerinajului și el nu știe cine se ocupă de călătoria preoților.

O sursă care a preferat să rămână anonimă a declarat pentru NewsMaker că „printre clericii care au plecat la Moscova sunt și preoți din Ungheni, însă o parte dintre ei au refuzat să plece în călătorie atunci când au auzit că aceasta este organizată și achitată de Ilan Șor”. Detalii la acest subiect AICI.

Pe 21 august, Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, a declarat că preoții care s-au întors deja din Rusia „au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”. Deși nu a comunicat detalii despre cei „care i-au găzduit”, Mitropolia a ținut să menționeze că nu s-a ocupat de organizarea pelerinajului. Detalii AICI.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus pe 21 august că fiecare cetățean este liber să călătorească unde dorește, totuși Mitropolia Moldovei trebuie să explice dacă vizitele preoților sunt sau nu organizate și dacă există un alt scop decât cel declarat. Explicațiile sunt necesare, a menționat Vodă, ca să nu avem suspiciuni că preoții au o altă agendă decât cea anunțată. Detalii AICI.

Pe 4 septembrie, Mitropolia Moldovei a declarat deja că Patriarhia Rusă a organizat pelerinajele, pentru a vizita locurile sfinte din Federația Rusă. Între timp, redacția NordNews a intrat în posesia unor fotografii care demonstrează că preoții de la Episcopia de Ungheni și Nisporeni au încurcat locurile sfinte cu berăriile din Moscova. Detalii AICI.

NewsMaker a întrebat Serviciul de Informații și Securitate dacă urmărește aceste vizite și dacă pelerinajele au scopuri politice. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: