Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, speră că UE va deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina până la sfârșitul anului. Înalta oficiala europeană a cerut ca speranțele celor două țări candidate să nu fie dezamăgite, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Într-un interviu acordat marți pentru European Newsroom, care reunește agenții europene de presă, Metsola a fost întrebată despre data de 2030 propusă de președintele Consiliului, Charles Michel, pentru extinderea UE.
„În loc să ne concentrăm pe dată – să spunem că este bine că există o dată pe masă -, mai bine să ne concentrăm pe deschiderea negocierilor de aderare până la sfârșitul anului”, a declarat malteza, care provine din grupul PPE (dreapta).
„Dacă Ucraina şi Moldova sunt pregătite, negocierile de aderare ar trebui să poată începe, iar pașii ar putea fi făcuți treptat. Fiecare țară merge pe drumul său, dar să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor”, a îndemnat ea.
În iunie 2022, UE a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit nouă condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare. Într-o evaluare intermediară din iunie, Comisia a constatat că au fost îndeplinite trei criterii.
Executivul UE urmează să prezinte un raport la sfârșitul lunii octombrie cu privire la progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova şi să decidă dacă să deschidă sau nu negocierile de aderare, înainte ca cele 27 de state membre să abordeze problema la summitul de la Bruxelles de la jumătatea lunii decembrie.
Aceste negocieri pot necesita timp pentru a duce la aderare. În acest sens poate fi dat exemplu a cinci țări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia) care au, de asemenea, statutul de țară candidată. Unele dintre ele au fost angajate în negocieri de aderare, în câteva cazuri cu mai mult de zece ani în urmă. Negocierile cu Turcia sunt blocate de mai mulți ani.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!