„Practicile amintesc de epoca sovietică“. O deputată socialistă cere explicații de la Prodan în cazul scandalului din teatru
Full Article 3 minutes read

„Practicile amintesc de epoca sovietică“. O deputată socialistă cere explicații de la Prodan în cazul scandalului din teatru

Deputata socialistă de la Chișinău Adela Răileanu a luat apărarea regizorului român David Schwartz, care s-a plâns de cenzură în procesul de realizare a unui spectacol pentru teatrul Luceafărul din Republica Moldova. Parlamentara a spus că a adresat o interpelare ministrului Culturii și directoarei Teatrului „Luceafărul”, în care a solicitat „detalii clare și transparente despre motivele anulării spectacolului” menționat de Schwartz. „Aceste practici amintesc de perioada cenzurii de partid din epoca sovietică”, a menționat deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Pe 21 iunie, Răileanu a reacționat la cazul regizorului din România care s-a plâns de cenzură la Chișinău. Ea a scris pe o rețea de socializare că „aceste practici amintesc de perioada cenzurii de partid din epoca sovietică”.

„După 30 de ani de atunci, acesta este primul caz când un spectacol este îngropat, la un telefon venit din cabinetele de stat. (…) În calitate de deputat, am expediat o interpelare adresată ministrului Culturii și directoarei Teatrului „Luceafărul”, în care solicit detalii clare și transparente despre motivele anulării spectacolului. Transparența și responsabilitatea sunt esențiale pentru a asigura un mediu cultural liber și deschis”, a menționat deputata Partidului Socialiștilor Adela Răileanu.

În adresarea, Răileanu a cerut să i se prezinte informații până la data de 4 iulie 2024.

„Practicile amintesc de epoca sovietică“. O deputată socialistă cere explicații de la Prodan în cazul scandalului din teatru

Adela Raileanu

„Practicile amintesc de epoca sovietică“. O deputată socialistă cere explicații de la Prodan în cazul scandalului din teatru

Adela Raileanu

Amintim, pe 19 iunie – în cadrul unui interviu, regizorul-dramaturg din România David Schwartz s-a plâns pe „cenzură” și „autocenzură” în procesul de realizare a unui spectacol pentru teatrul Luceafărul de la Chișinău. Schwartz a spus că spectacolul său, despre corupție, ar fi nemulțumit reprezentanții Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS). Iar într-un final s-ar fi decis amânarea spectacolului cu un an. În reacție, tot pe 19 iunie, reprezentanții teatrului au numit declarațiile regizorului „manipulatorii”. Totodată au spus că Schwartz ar fi accentuat în viitorul spectacol „identitatea persoanelor publice” din Moldova, care au acceptat să ofere informații teatrului sub protecția anonimatului. Teatrul a menționat că risca să fie atras la răspundere „pentru aceste încălcări” iar unii actori antrenați în proiect „au declarat că demisionează din teatru”. În plus, regizorul ar fi intenționat ca la sfârșitul spectacolului să aducă „mulțumiri anumitor persoane, unele dintre ele fiind implicate politic”. Pentru NewsMaker, reprezentanții PAS au declarat pe 20 iunie că „este libertatea și decizia unui teatru ce spectacole pun în scenă” și că „PAS nu cenzurează nici spectacole, și nici alta formă de exprimare”. NewsMaker a solicitat o reacție și de la reprezentanții Ministerului Culturii. Deocamdată nu avem un răspuns. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: