„Zolotaya Korona” a suspendat transferurile online în Moldova. Cum puteți transfera bani din Rusia și ce legătură are cu aceasta Găgăuzia
Full Article 3 minutes read

„Zolotaya Korona” a suspendat transferurile online în Moldova. Cum puteți transfera bani din Rusia și ce legătură are cu aceasta Găgăuzia

Sistemul de transfer de bani „Zolotaya Korona” a încetat să mai opereze plăți online între Rusia și Moldova. NM a încercat să afle din ce cauză a fost sistat acest serviciu și cum altfel puteți trimite bani din Rusia.

Ce s-a întâmplat?

Sistemul de plăți rusesc „Zolotaya Korona” a suspendat transferurile online din Rusia în Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM de serviciul de asistență al aplicației. Aceștia au raportat că din 16 mai, transferul de bani online, adică de pe un card bancar rusesc în Moldova, „este temporar sistat, rămân disponibile doar transferurile de numerar din Rusia în Moldova.

Întrebat ce anume a cauzat sistarea transferurilor online, serviciul de asistență a răspuns că motivele „nu au fost prezentate”. La solicitarea NM trimisă pe adresa de e-mail de pe site-ul sistemului monetar nu a parvenit nici un răspuns până la data publicării articolului.

De ce ar putea fi actual acest lucru?

Acum o lună bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul a declarat că a convenit cu banca rusească „Promsviazibank” ca bugetarii și pensionarii din UTA Găgăuzia să-și deschidă conturi în această bancă din Rusia și carduri ale sistemului de plată rusesc „MIR”, pe care vor primi o indemnizație „de la partenerii noștri”  de aproximativ 2000 de lei pe lună.

Într-un interviu acordat propagandistului rus Vladimir Soloviov pe 9 mai, Guțul a spus că bugetarii și pensionarii Găgăuziei au primit deja primele plăți. Acest lucru a fost confirmat pentru NM de către locuitorii din Găgăuzia.

Totodată, observăm că pe teritoriul Moldovei, cu excepția Transnistriei, cardurile „MIR” nu funcționează. Astfel, banii pot fi cheltuiți fie pe teritoriile unde acestea sunt acceptate, sau cumva acești bani să fie transferați în Moldova.

De ce transferurile erau operate doar de „Zolotaya Korona”?

După începutul războiului din Ucraina, multe sisteme de transfer de bani au refuzat să lucreze cu Rusia. Multă vreme, cu Rusia au lucart trei sisteme de transfer de bani: Unistream, Contact și Zolotaya Korona.

În vara anului 2023, Unistream a intrat sub sancțiunile SUA, iar băncile moldovenești au încetat să mai lucreze cu el. În februarie 2024, licența Qiwi Bank, care deține Contact, a fost revocată în Rusia.

Astfel, din februarie 2024, „Zolotaya Korona” a rămas singurul sistem de transfer de bani funcțional din Rusia în Moldova.

Cum pot fi transferați bani între Rusia și Moldova?

Reiese că singura modalitate oficială de a trimite numerar din Rusia în Moldova este sistemul „Zolotaya Korona”.

În Transnistria, băncile locale operează și sistemul de transfer de bani Unistream și cardurile MIR.

O altă metodă de transfer de bani implică criptomoneda. În Rusia, puteți converti banii în criptomonedă, iar apoi în Moldova, îi puteți converti în monedă obișnuită. Este adevărat că pentru un utilizator fără experiență acest lucru este dificil din punct de vedere tehnic. NM a scris în detaliu  cum funcționează acest lucru și cât de legal este aici .

***

„Zolotaya Korona”(brand KoronaPay) este un sistem de plată rusesc înregistrat în 2012 de Banca Rusiei. Oferă servicii persoanelor fizice, băncilor și organizațiilor: transferuri de numerar (cash2cash), transferuri de bani online cu plata cu card bancar (card2cash), transferuri de bani între carduri bancare (card2card), etc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: