Rusia acuză SUA și UE de intensificarea „retoricii agresive” în contextul scrutinului parlamentar
Full Article 3 minutes read

Rusia acuză SUA și UE de intensificarea „retoricii agresive” în contextul scrutinului parlamentar

Rusia susține că, pe măsură ce se apropie data alegerilor parlamentare anticipate, se intensifică „retorica agresivă a reprezentanților occidentali”. Declarația a fost făcută pe 21 mai de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Aceasta a îndemnat SUA și UE „să se abțină de la imixtiunea în treburile interne ale Moldovei”.

MAE-ul Rusiei a acuzat, din nou, SUA și UE de implicare în politica din Republica Moldova.

„După cum știți, MAE-ul Rusiei a atras atenția în repetate rânduri la tentativele continue de imixtiune ale SUA și țărilor-membre ale UE în procesele interne ale Moldovei. Suntem nevoiți, din nou, să constatăm că, pe măsură ce se apropie data alegerilor parlamentare anticipate, retorica agresivă a reprezentanților occidentali ia amploare”, a declarat Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a dat drept exemplu declarația ambasadorului UE Peter Michalko în cadrul unei emisiuni televizate.

„Și-a permis critici inadmisibile în adresa organelor de stat ale Moldovei. A menționat imperfecțiunile sistemului judecătoresc din Moldova și a accentuat că noul parlament trebuie să fie unul de încredere. De parcă fără el în Moldova nu se vor descurca. O astfel de atitudine lipsită de respect față de principalele instituții politice ale Moldovei și selectarea obiecților criticați, care sunt mereu forțele politice ale republicii, care pledează pentru dezvoltarea relațiilor cu țara noastră, din păcate, a devenit o practică obișnuită a țărilor din Vest. Rusia pledează pentru dezvoltarea adevărată a relațiilor pe picior de egalitate, prietenești cu Moldova, la baza cărora este principiul neimplicării în treburile interne ale țării, respectarea poporului moldovenesc și deschiderea spre dialog cu instituțiile puterii, care vor fi formate în rezultatul exprimării libere a votului”, a declarat Zaharova.

Diplomata a îndemnat SUA și UE să renunțe la politica „imixtiunii” în treburile interne ale Moldovei și în procesele politice interne ale statului.

Amintim că, în cadrul unui interviu pentru NM din 20 mai șeful Delegației UE la Chișinău Peter Michalko a declarat că acuzațiile de implicare  în treburile interne ale țării vin din partea celor „care vor să pună în lumină negativă UE și partenerii de dezvoltare și să suspende schimbările pe care le așteaptă cetățenii Moldovei. Dacă declarațiile despre faptul că în alegerile din Moldova trebuie să fie libere și corecte pentru unii constituie o problemă, cred că problema este pentru cei cărora nu le place asta”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: