„Rusia jonglează cu fricile moldovenilor”. Interviu NM despre atacul informațional în jurul Transnistriei și contradicțiile de la Tiraspol
Full Article 8 minutes read

„Rusia jonglează cu fricile moldovenilor”. Interviu NM despre atacul informațional în jurul Transnistriei și contradicțiile de la Tiraspol

În ultimele săptămâni, reprezentanții oficiali ai Rusiei acuză Moldova și Ucraina de pregătirea unor provocări militare în regiunea transnistreană. Și ministerul rus de externe a făcut o declarație în acest sens. Acestui subiect i-a fost acordată o întreagă campanie informațională în mass-media controlată de Kremlin. MAE al Rusiei a acuzat Ucraina de pregătirea unor provocări în regiune „cu utilizarea materialelor radioactive”. Kievul și Chișinăul resping toate acuzațiile. Reprezentanții Ucrainei repetă de fiecare dată că sunt gata să facă față oricăror amenințări care ar putea veni din partea regiunii transnistrene și că organizator al provocărilor de acolo ar putea fi chiar Rusia.

Ce s-ar putea afla, în realitate, în spatele campaniei informaționale alarmiste a Kremlinului dedicate Transnistriei – NM a discutat despre aceasta cu Alexandru Flenchea, copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Moldovei, fost vicepremier pentru reintegrare.

flenchea

Andrei Mardari, NewsMaker

„Frica de război și dorința de pace îi unește pe toți locuitorii Moldovei, inclusiv pe cei din Transnistria”

De ce este cauzată această intensificare a tensiunii în jurul Transnistriei de către oficialii din Federația Rusă?

Este o dezinformare evidentă. Rusia jonglează cu fricile moldovenilor. Pentru că dacă există ceva ce îi unește pe toți locuitorii Moldovei, fără excepție, inclusiv pe cei din Transnistria, e vorba de frica de război și dorința de pace. Respectiv, Rusia jonglează cu aceste frici. Pe de o parte, dezlănțuie miturile despre autoritățile Moldovei, precum că acestea își doresc un război, vor să implice Moldova în război. Că își doresc, împreună cu Ucraina, să atace regiunea transnistreană și să rezolve problema pe cale militară.

În paralel, se inventează idei despre ceea ce va întreprinde Rusia în replică la amenințarea mitică la adresa Transnistriei. Toate acestea alimentează fricile populației Moldovei, se face pentru a băga confuzie în mințile moldovenilor, ca să fie mai simplu pentru a fi manipulați. Avem un an electoral, în toamnă vor fi alegeri, iar peste un an – alegerile parlamentare. Este o tehnologie politică convenabilă și situația dată ar trebui să fie examinată anume sub acest aspect.

Și aici există două reacții adverse favorabile pentru Rusia. Pe de o parte, acest lucru permite distragerea și dezorientarea Kievului, permite distragerea atenției și a resurselor militare de pe câmpurile de luptă din Donbass spre Transnistria. Este o tehnică de dezinformare a adversarului.

Pe de altă parte, vedem, cum mass-media occidentală a „înhățat” acest subiect și, fără eforturile Moscovei, a început să-și trăiască viața în presa internațională. Iar acest lucru, la rândul său, alimentează fricile europenilor, începând cu România și terminând, de exemplu, cu nemții, britanicii și francezii. Toate acestea alimentează teama că războiul s-ar putea extinde asupra altor țări și NATO ar putea fi atrasă în război. Și aceasta permite Moscovei să-și urmărească scopurile politice – deja în Europa.

Institutul American pentru Studiul Războiului a presupus că în spatele acestei creșteri a tensiunii ar putea fi pregătirea de către Rusia a unei operațiuni sub drapel străin în Transnistria. Această isterie diplomatică și mediatică ar putea să fie urmată de o adevărată provocare militară?

Aceste mesaje au mai mulți destinatari. Populația Moldovei, a Ucrainei, populația țărilor europene, presa internațională. Pentru Moscova, farmecul acestei situații constă în faptul că  poate profita de ea în orice mod. Există o asemenea expresie: terorișii câștigă mereu, indiferent de răspunsul autorităților. În perspectivă pe termen lung, teroriștii înving oricum.

La fel e și în cazul acestei terori informaționale – Moscova câștigă oricum. Va putea profita de această situație în funcție de scopurile tactice. Se creează un potențial pentru orice evoluție a evenimentelor.

Astăzi, nu prea se vede probabilitatea acestei situații. Ce se va întâmpla peste o lună – nu se știe. Situația poate evolua în mod imprevizibil, iar Moscova are deja pregătiri pentru orice scenariu imprevizibil. Escaladarea informațională poate fi folosită în orice mod.

Cât de mult credeți Dvs. în probabilitatea unei provocări militare? Militarii de pe ambele părți ale liniei frontului ucrainean susțin că, contingentul militar al FR din Transnistria este foarte vulnerabil. Oare pentru ei este avantajoasă această situație?

Luând în calcul informația de care dispunem, nu văd azi o asemenea probabilitate. Dar nu se știe, încotro s-ar putea îndrepta războiul din Ucraina peste o lună, peste două, peste o jumătate de an. Orice se poate întâmpla: de la escaladare până la negocieri de pace. Moscova se pregătește de toate scenariile și în oricare dintre acestea, va folosi aceeași escaladare informațională.

În Ucraina, chiar a fost o deplasare a trupelor lângă frontierele noastre. Au fost oare la Moscova motive pentru panică?

Moscova creează panică oriunde în lume – prin vocile reprezentanților săi. Prezența militară sporită, consolidarea trupelor de grăniceri, trupele regulate de-a lungul segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene – toate acestea au început în anul 2014, după anexarea Crimeei și începutul operațiunii militare în Donbass. Încă atunci, Ucraina a săpat tranșei de-a lungul acestui segment de frontieră. De la începutul invaziei la scară largă, și Ucraina și-a intensificat prezența. Încă la începutul săptămânii, am văzut confirmări de la reprezentanții forțelor militare: în ultimele săptămâni, acest contingent a fost majorat. E greu de spus dacă e adevărat sau este și aceasta parte a dezinformării militare pe care Ucraina trebuie s-o promoveze în raport cu Rusia.

În calitate de copreședinte al CUC, nu pot afirma nimic cu siguranță despre ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei – mandatul comisiei nu prevede acest lucru.

„Krasnoselski promovează mesaje de pace. Ignatiev repetă declarațiile de la Moscova”

Care este atitudinea celor din Transnistria în privința acestei campanii informaționale? Ce semnale vin de acolo?

Semnalele sunt contradictorii. Pe de o parte, vedeți că în ultimul an, Krasnoselski tace. Ai impresia că pentru el, războiul nici nu există. Iar când acesta spune ceva, mesajele sale sunt mereu pașnice. Ba mai mult, cu fiecare ocazie convenabilă, el spune că nu constată intenții agresive din partea Moldovei, iar acest lucru contravine nu doar celor declarate de Moscova, dar și afirmațiilor subalternului său Vitalii Ignatiev – negociatorul principal din partea Transnistriei.

Ignatiev susține contrariul: că Moldova se militarizează, că Moldova și Ucraina tensionează atmosfera informațională din jurul Transnistriei. Iar noi vedem că Moscova este cea care se ocupă de aceasta. Și Krasnoselski este nevoit, timid, să nu vorbească despre aceasta, fără a preciza, cine, de fapt, tensionează situația.

Ignatiev a declarat că Moldova pregătește provocări înarmate împotriva regiunii transnistrene. Krasnoselski neagă acest lucru. Săptămâna curentă, acest lucru a fost negat și de către omologul meu din CUC din partea Transnistriei, Beleakov: acesta a spus că la Chișinău și la Tiraspol nu se fac pregătiri pentru acțiuni militare. În aceeași zi, Ignatiev a declarat că Moldova și Ucraina fac presiuni militare asupra Transnistriei.

De unde s-a luat această diferență de aprecieri la Tiraspol?

Noi vedem că, pe de o parte, conducerea Transnistriei și cei din administrație se ocupă de chestiunile militare și de chestiunile de menținere a păcii, declară că totul e bine și că nimeni nu este pregătit și nu vrea să lupte. Pe de altă parte, Vitalii Ignatiev repetă, citește literalmente de pe foaie declarațiile care vin de la Moscova. Trageți propriile concluzii – ele sunt evidente.

„Ambițiile lui Putin sunt clare, iar acestea nu se limitează cu Ucraina”

Și ultima. Cetățenii Moldovei de pe ambele maluri ale Nistrului au acum motive de panică?

Încă de la 24 februarie anul trecut, locuitorii Moldovei de pe ambele maluri ale Nistrului au toate temeiurile pentru a-și face griji în privința securității lor. Într-un sens mai larg – din anul 2014, din anul 2008 sau din anul 1992.

Situația a devenit deosebit de acută începând cu luna februarie anul trecut. Și temeiurile pentru griji ne urmăresc în toate aceste 12 luni.

Obiectiv și principial: în ultimele zile și săptămâni, nu s-a schimbat nimic, nici spre bine, nici spre rău. Încă ne aflăm foarte aproape de zona acțiunilor militare. Ambițiile lui Putin sunt clare, iar acestea nu se limitează cu Ucraina. Ce intră în planurile operative ale Rusiei – nu-i clar și nu se știe. De aceea riscul în domeniul securității se menține la același nivel la care a fost din primele zile ale invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: