Rusia planifică noi restricții la importul produselor moldovenești? Rosselhoznadzor raportează o creștere a volumului de plante infectate din Moldova
Full Article 2 minutes read

Rusia planifică noi restricții la importul produselor moldovenești? Rosselhoznadzor raportează o creștere a volumului de plante infectate din Moldova

Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, Rosselhoznadzor, a raportat o creștere a numărului de produse vegetale infectate din Republica Moldova. Rosselhoznadzor se arată „îngrijorat de frecvența detectării obiectelor de carantină” în produsele vegetale din Moldova și reamintește „eventuala” introducere a restricțiilor, transmite agenția rusească Ria Novosti.

„Rosselhoznadzor își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea cazurilor de detecție a obiectelor puse în carantină pentru țările Uniunii Economice Euroasiatice (UEE) în produsele vegetale moldovenești”, se arată în mesajul Serviciului.

Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse subliniază că aprovizionarea cu produse vegetale infectate din Moldova către Federația Rusă continuă „în ciuda notei transmise de serviciu în iulie 2022 pentru a lua în considerare posibila introducere a restricțiilor temporare”.

Potrivit agenției, doar în luna iulie au fost  înregistrate 13 cazuri de depistare a cinci tipuri de obiecte de carantină pentru țările UEE. Printre acestea se numără molia orientală, musca orientală a fructelor și musca mediteraneeană a fructelor, precum și putregaiul maro de monilioză și ambrozia din frunze de salvia.

Solicitați de Ziarul de Gardă, responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au comunicat că „nu cunosc despre ce fel de notă se vorbește” și au menționat că notificările din Federația Rusă vin în urma depistării organismelor, iar o astfel de notificare ar putea să se refere și la „organisme depistate într-un lot cu marfă din februarie”.

„Nu cunosc despre ce fel de notă se vorbește. Notificările din Federația Rusă vin în urma organismelor depistate. Asta poate să fie și organisme depistate într-un lot cu marfă din februarie și ei ne informează pe noi în iulie, în august, în septembrie, când au timp și la discreția lor. Notificarea respectivă poate să fie la un lot în care au fost depistate anterior organisme de carantină. Poate fi orice notificare, poate să fie și la material săditor și la alte produse de origine vegetală. Nu este neapărat o notificare care vine concret numai pentru direcția noastră sau pe produsele exportate prin intermediul certificatelor fitosanitare”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Iulia Haidarlî, șefă adjunctă a direcției fitosanitare din cadrul ANSA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: