Rusia este gata să ofere Moldovei un credit, însă numai în cazul „obținerii stabilității politice în țară”. Declarația a fost făcută pe 3 iunie de către deputatul Dumei de Stat Kazbek Taisaev, în cadrul unei întâlniri cu organiațiile neguvernamentale care reprezintă interesele cetățenilor moldoveni, scrie agenția TASS. Acesta nu a precizat despre ce sumă ar fi vorba.
Deputatul a amintit că ex-președintele Moldovei Igor Dodon a inițiat semnarea acordului privind acordarea unui credit de 200 mln de euro din partea Rusiei.
„Din păcate, politicienii moldoveni pro-vest au obținut prin Curtea Constituțională anularea acordului”, a menționat Taisaev și a precizat că Rusia este gata să ofere creditul respectiv în cazul în care se va ajunge „la obținerea stabilității politice pe plan intern”.
Taisaev a mai menționat că Moscova urmărește cu atenție situația din Moldova, întrucât „Rusia este unul dintre partenerii-cheie comerciali”. Acesta a amintit, de asemenea, că „până în 2021, o serie de produse exportate în Rusia – legume, mere, pere, etc. a existat o scutire de taxe vamale”.
***
Amintim că la finalul lunii noiembrie 2019, în urma primei sale vizite externe în calitate de prim-ministru, Ion Chicu anunțat că țara noastră ar urma să ia un credit de la ruși în valoare de 500 de milioane de dolari, bani care se vor investiți în proiecte de infrastructură.
Ulterior, în luna decembrie, după o vizită la Moscova, președintele Igor Dodon a numit suma de 300 de milioane de dolari în calitate de împrumut.
În martie 2020, premierul de atunci Ion Chicu a precizat că este vorba despre un credit de 200 mln de euro, iar prima tranșă urma să ajungă în Moldova în luna aprilie.
Pe 7 mai 2020, Curtea Constituțională a decis că legea privind ratificarea acordului de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 milioane de euro, este neconstituțională. Curtea a constatat că Guvernul nu a desemnat şi nu a împuternicit vreo delegație oficială pentru negocierea acordului cu Federația Rusă pentru acordarea împrumutului de stat de 200 de milioane de euro. Negocierea a fost inițiată în lipsa avizului Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană și a avizului Ministerului Justiției privind compatibilitatea proiectului acordului cu prevederile Constituţiei şi cu legislația naţională. Totodată, semnarea acordului a fost aprobată în lipsa avizului Comisiei politică externă, iar Parlamentul a ratificat acordul în lipsa unei hotărâri a Curții Constituționale privind constituționalitatea acestuia, deși la Curte exista o sesizare în acest sens.
La sfîrșitul lunii iunie 2020, președintele de atunci Igor Dodon a anunțat că Ministerul Finanțelor din Fed. Rusă este gata să reia negocierile cu guvernul R. Moldova, privind acordul de împrumut în mărime de 200 mln de euro. Ulterior, însă, nu au mai fost oferite detalii la acest subiect.