euractiv.com

Rusia se va asigura „cu atenţie” că drepturile lui Igor Dodon vor fi respectate – diplomat rus

Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut la Chișinău, vor fi respectate, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko. Declarația a fost făcută pe 25 mai curent.

„Considerăm că aceasta este o problemă internă a Republicii Moldova. Cu toate acestea, nu am vrea ca autorităţile aflate la putere să înceapă să-şi regleze conturile cu foşti concurenţi politici, profitând de situaţia actuală”, a spus înaltul diplomat rus, citat de agenţii de presă din Rusia, relatează Agerpres.ro.

„De aceea, ne vom asigura cu atenţie că drepturile lui Dodon în cadrul procedurilor judiciare sunt respectate şi conforme normelor internaţionale”, a subliniat Rudenko.

***

Pe 24 mai curent, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul «despre sacoșă» este vizat nu doar Dodon, ci și intermediarii.

Totodată, în timpul perchezițiilor în casa lui Dodon, a fost depistată o sumă mare de bani, obiecte de lux și o recipisă pentru suma de 25 mii de euro. Perchezițiile au durat 12 ore.

Cazul lui Dodon a fost comentat pe larg. Ministrul justiției Sergiu Litvinenco a declarat că «politicienii corupți trebuie să răspundă în fața legii». Însă acest proces trebuie să fie transparent și în conformitate cu legea.

Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că reprezentanții UE vor monitoriza cele întâmplate, «dar nu se vor implica». Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a declarat pe 24 mai că cei de la Kremlin sunt îngrijorați de «persecutarea» susținătorilor dezvoltării unor relații prietenoase reciproc avantajoase cu FR.

Igor Dodon este primul președinte al Republicii Moldova reținut pentru 72 de ore.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

LIVE Conducerea UE a ajuns la Reședința de Stat din Chișinău. Primele imagini

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au ajuns la Reședința de Stat din Chișinău, unde urmează să participe la primul summit Republica Moldova – UE. Liderii Uniunii Europene au fost întâmpinați de președinta țării, Maia Sandu.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană va fi găzduit de președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean. În timpul reuniunii, participanții vor aborda subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului va fi Planul de Creștere pentru Moldova.

Acesta reprezintă sprijin financiar european în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, care este destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, țara noastră va primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.

Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027. Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie: competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: