Zerkalo.io

Rusia susține că Ucraina a atras aproape 8 mii de „mercenari”. Printre cei mai mulți – din România

Ministerul rus al Apărării susține că Ucraina a atras în lupte peste 6,8 mii de mercenari. Informația a fost făcută publică de către reprezentantul oficial al instituției, Igor Konașenkov. Acesta susține că cei mai mulți luptători au venit din Polonia, SUA, Canada și România.

În total, potrivit Moscovei, în Ucraina ar lupta mercenari din 63 de țări.

„De la începutul operațiunii militare speciale, regimul naționalist de la Kiev a atras în Ucraina 6 824 de mercenari străini din 63 de țări”, a declarat oficialul rus.

Konașenkov a declarat că cei mai mulți – 1717 sunt din Polonia. Câte 1 500 ar fi venit din SUA, Canada și România. Din Marea Britanie și Georgia – câte circa 300 de oameni. Din Siria – 193.

Ministerul rus al Apărării susține că trupele ruse ar fi nimicit 1035 de mercenari, iar în prezent mai luptă 4 877 de oameni. „Alți 912 au refuzat să participe la acțiunile militare și au fugit din țară”, a adăugat Konașenkov.

Moscova mai susține că circa 400 de mercenari, majoritatea din Europa și Canada, sunt blocați la întreprinderea „Azovstali”. Anterior, instituția militară a declarat că negocierile dintre luptătorii din Mariupol se desfășoară în șase limbi. „În cazul că vor continua să opună rezistență, toți vor muri”, a subliniat generalul rus.

Kievul nu a comentat deocamdată informațiile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a juns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: