„S-au cheltuit câteva sute de mii sau poate milioane de dolari”. Dodon consideră că rapoartele Kroll au fost piste greșite în ultimii cinci ani
Full Article 2 minutes read

„S-au cheltuit câteva sute de mii sau poate milioane de dolari”. Dodon consideră că rapoartele Kroll au fost piste greșite în ultimii cinci ani

Președintele Igor Dodon a declarat că rapoartele Kroll au constituit o pistă greșită în ultimii 5 ani, iar oamenii legii trebuie să afle din ce motiv Banca Națională a cheltuit „sute de mii sau poate milioane de dolari” în acest scop. În cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 17 iulie, șeful statului s-a referit și la perchezițiile care s-au desfășurat în ajun la domiciliile unor persoane cu funcții de răspundere din cadrul BNM.

„Noi respectăm  independența Băncii Naționale, dar stat în interiorul statului nu putem să permitem. Trebuie încă să clarificăm de ce BNM a cheltuit câteva sute de mii sau poate milioane de dolari pe Kroll 1 și Kroll 2, care a fost o pistă greșită în ultimii cinci ani și s-au jucat de-a investigațiile în tot ceea ce ține de furtul bancar. Doi viceguvernatori au participat în toate schemele cu furtul miliardului, s-a terminat mandatul lor recent. Ce trebuie să facă statul și procuratura? Ei sunt sfinți?”, a menționat Igor Dodon

Șeful statului a precizat că se vor lua măsuri legale dure, fie că este vorba despre angajați publici, fie că este vorba de președinte.

„Dacă au fost făcute ieri aceste percheziții, sunt dosare penale foarte clare. Nu trebuia  să participați la furtul miliardului”, a mai spus Dodon.

Amintim că, pe 16 iulie, Centrul Național Anticorupție a anunțat că patru angajați cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale sunt cercetați penal într-un dosar de abuz în serviciu. Potrivit CNA, funcționarii sunt bănuiți că ar fi încercat să ajute un grup de acționari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare, cauzând daune în proporții deosebit de mari altor acționari. Ofițerii CNA au descins cu percheziții la domiciliile bănuiților.

De cealaltă parte, BNM a venit cu o reacție prin care și-a exprimat profunda îngrijorare față de acțiunile procesuale de percheziții și a modului de instrumentare a unei cauze penale recent intentate împotriva unor angajați cu funcții-cheie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: