Salata Caesar – clasică peste tot, dar atât de diferită
Full Article 4 minutes read

Salata Caesar – clasică peste tot, dar atât de diferită

Celebra salată Cezar se apropie încet-încet de jubileul de o sută de ani de când a fost inventată. Să fi fost o zi norocoasă a emigrantului italian în SUA și proprietar de restaurant Caesar Cardini, sau a fost să fie ”omul potrivit la locul potrivit”, dar poate a fost rodul îndelung al experimentelor de bucătar? 

Cert este că de ziua Independenței SUA, pe data de 4 iulie 1924, lui Cardini i se termină produsele în restaurant. Localul era full de musafiri, dornici de chef, de whisky, de a sărbători. Alcool era destul, mancare însă aproape nimic.  

Fără mari pretenții, Cezar a creat ceea ce avea să devină una dintre cele mai faimoase și reproduse salate din lume. Și numele, așa cum sugerează, a venit de la creatorul său: Cezar, care este Caesar în latină. 

Rețeta emigrantului folosește ingrediente simple, dar formează o combinație perfectă: salată verde, parmezan, muștar, suc de lămâie, worcestershire, ulei de măsline, crutoane și oțet. 

Somon și pui au fost adăugate mai târziu, se presupune că în perioada când a fost patentată salata. Pe un blog de specialitate este redată în detalii istoria acestei salate minunate. 

Combinație genială

Cum de i-a venit lui Caesar Cardini să amestece articole atât de diferite, ce vor da gustul preferat al majorității publicului?

Care este rețeta tradițională și cum se prepară?

Desigur, de-a lungul anilor și de la țară la țară, unele ingrediente au fost adaptate. Pentru a face o salată Cezar e nevoie:

Salată iceberg, roșii cherry, piept de pui, crutoane, grana padano, sos Cezar. Sare și piper după gust.

Salata Caesar - clasică peste tot, dar atât de diferită

Modul de preparare:

  1. Primul lucru ce trebuie făcut este pregătirea crutoanelor, adică pâinea tăiată cubulețe. 
  2. Se stropesc aceste cubulețe cu puțin ulei de măsline extravirgin și se pun la cuptor. Când vor face o mică crustă și vor deveni un pic crocanți, înseamnă că sunt gata, dar vor fi lăsați deoparte pentru utilizare ulterioară. 
  3. Apoi se va prepara sosul. Într-un blender se va pune suc de lamaie, usturoi, sos Cezar și la final se va adăuga ulei puțin câte puțin.
  4. Frunzele de salată verde se vor spăla,usca și vor fi rupte în bucăți, de dimensiunea dorită. Se vor pune într-un recipient, se va acoperi și va fi lăsat la frigider până când mesenii vor fi gata să servească această operă de artă.
  5. Se va pune salata pe o farfurie mai intai, apoi dressing-ul și se va amesteca bine. Apoi se vor adaugă bucățile de pâine și brânză pentru garnitură. 
  6. Cezar este gata. Aceasta este o rețetă clasică.

De ce este diferită?

Pentru că salata Cezar poate fi preparată într-o mulțime de moduri. Cele mai populare fiind trei: cu somon, fileu de pui sau stil grecesc cu creveți și anșoa. Indiferent de varianta pe care se va miza, alimentele vor fi crocante, cu o aciditate foarte prezentă, cremoase, picante și bogate în arome.

„Salata Cezar a devenit populară imediat. După cum își amintește însuși creatorul renumitei salate, fileul de pui, parmezanul, roșiile, ouăle fierte au apărut mai târziu”, se precizează în blogul de specialitate. Prin urmare Salata Cezar a devenit populară.

Actorii au fost primii care au apreciat salata Cezar

Perioada apariției salatei Cezar a fost una foarte complicată în istoria Statelor Unite. Se știe că la începutul anilor 1920, SUA adoptă o lege care interzice vânzarea alcoolului. 

Cinematografia Americană ne relatează pe larg despre epoca Marii Depresiuni, atunci când în fiecare oraș, stat american activau diferite bande, iar lupta dintre ele aduceau nenorocire peste tot. Restaurante, hoteluri, localuri apăreau și falimentau imediat. Una din cauze era lipsa alcoolului în vânzare, iar în Mexic, în orașul Tijuan, unde Caesar Cardini a avut inspirația descoperirii salatei ce îi poartă numele, actorii hollywoodieni dădeau petreceri cu whisky. Unii din ei, din California, veneau special în localul lui Cardini pentru salata Cezar. 

Tradiția este păstrată 

În prezent, în localul lui Caesar Cardini (deși sunt alți proprietari), seara unul dintre bucătari iese în mijlocul sălii restaurantului pentru prepararea salatei Cezar, în văzul tuturor. 

Restaurantul cu livrare The BOX, vă poate asigura aceste gusturi ale salatei Cezar, în combinație cu orice băutură aleasă de Domniile Voastre.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: