Salata Caesar – clasică peste tot, dar atât de diferită

Celebra salată Cezar se apropie încet-încet de jubileul de o sută de ani de când a fost inventată. Să fi fost o zi norocoasă a emigrantului italian în SUA și proprietar de restaurant Caesar Cardini, sau a fost să fie ”omul potrivit la locul potrivit”, dar poate a fost rodul îndelung al experimentelor de bucătar? 

Cert este că de ziua Independenței SUA, pe data de 4 iulie 1924, lui Cardini i se termină produsele în restaurant. Localul era full de musafiri, dornici de chef, de whisky, de a sărbători. Alcool era destul, mancare însă aproape nimic.  

Fără mari pretenții, Cezar a creat ceea ce avea să devină una dintre cele mai faimoase și reproduse salate din lume. Și numele, așa cum sugerează, a venit de la creatorul său: Cezar, care este Caesar în latină. 

Rețeta emigrantului folosește ingrediente simple, dar formează o combinație perfectă: salată verde, parmezan, muștar, suc de lămâie, worcestershire, ulei de măsline, crutoane și oțet. 

Somon și pui au fost adăugate mai târziu, se presupune că în perioada când a fost patentată salata. Pe un blog de specialitate este redată în detalii istoria acestei salate minunate. 

Combinație genială

Cum de i-a venit lui Caesar Cardini să amestece articole atât de diferite, ce vor da gustul preferat al majorității publicului?

Care este rețeta tradițională și cum se prepară?

Desigur, de-a lungul anilor și de la țară la țară, unele ingrediente au fost adaptate. Pentru a face o salată Cezar e nevoie:

Salată iceberg, roșii cherry, piept de pui, crutoane, grana padano, sos Cezar. Sare și piper după gust.

Modul de preparare:

  1. Primul lucru ce trebuie făcut este pregătirea crutoanelor, adică pâinea tăiată cubulețe. 
  2. Se stropesc aceste cubulețe cu puțin ulei de măsline extravirgin și se pun la cuptor. Când vor face o mică crustă și vor deveni un pic crocanți, înseamnă că sunt gata, dar vor fi lăsați deoparte pentru utilizare ulterioară. 
  3. Apoi se va prepara sosul. Într-un blender se va pune suc de lamaie, usturoi, sos Cezar și la final se va adăuga ulei puțin câte puțin.
  4. Frunzele de salată verde se vor spăla,usca și vor fi rupte în bucăți, de dimensiunea dorită. Se vor pune într-un recipient, se va acoperi și va fi lăsat la frigider până când mesenii vor fi gata să servească această operă de artă.
  5. Se va pune salata pe o farfurie mai intai, apoi dressing-ul și se va amesteca bine. Apoi se vor adaugă bucățile de pâine și brânză pentru garnitură. 
  6. Cezar este gata. Aceasta este o rețetă clasică.

De ce este diferită?

Pentru că salata Cezar poate fi preparată într-o mulțime de moduri. Cele mai populare fiind trei: cu somon, fileu de pui sau stil grecesc cu creveți și anșoa. Indiferent de varianta pe care se va miza, alimentele vor fi crocante, cu o aciditate foarte prezentă, cremoase, picante și bogate în arome.

„Salata Cezar a devenit populară imediat. După cum își amintește însuși creatorul renumitei salate, fileul de pui, parmezanul, roșiile, ouăle fierte au apărut mai târziu”, se precizează în blogul de specialitate. Prin urmare Salata Cezar a devenit populară.

Actorii au fost primii care au apreciat salata Cezar

Perioada apariției salatei Cezar a fost una foarte complicată în istoria Statelor Unite. Se știe că la începutul anilor 1920, SUA adoptă o lege care interzice vânzarea alcoolului. 

Cinematografia Americană ne relatează pe larg despre epoca Marii Depresiuni, atunci când în fiecare oraș, stat american activau diferite bande, iar lupta dintre ele aduceau nenorocire peste tot. Restaurante, hoteluri, localuri apăreau și falimentau imediat. Una din cauze era lipsa alcoolului în vânzare, iar în Mexic, în orașul Tijuan, unde Caesar Cardini a avut inspirația descoperirii salatei ce îi poartă numele, actorii hollywoodieni dădeau petreceri cu whisky. Unii din ei, din California, veneau special în localul lui Cardini pentru salata Cezar. 

Tradiția este păstrată 

În prezent, în localul lui Caesar Cardini (deși sunt alți proprietari), seara unul dintre bucătari iese în mijlocul sălii restaurantului pentru prepararea salatei Cezar, în văzul tuturor. 

Restaurantul cu livrare The BOX, vă poate asigura aceste gusturi ale salatei Cezar, în combinație cu orice băutură aleasă de Domniile Voastre.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu a încălcat Regulamentul privind serviciile digitale, nereușind să evalueze corect riscurile legate de vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu a încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Cu Sens/Facebook

Vladimir Plahotniuc cere să fie extrădat în R. Moldova: Anunțul avocatului

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a anunțat că oligarhul, aflat în arest în Grecia, ar fi depus oficial o cerere prin care „acceptă necondiționat” să fie extrădat în Republica Moldova.

Cererea a fost adresată autorităților judiciare competente din Grecia și confirmă voința expresă a lui Vladimir Plahotniuc de a colabora în mod deschis cu procesul judiciar internațional, în vederea soluționării rapide și neîntârziate a procedurilor legale. Clientul nostru este gata să fie extrădat și este pregătit să facă uz de toate posibilitățile legale pe care le are la îndemână pentru a reveni în Republica Moldova”, a menționat avocatul într-o declarație publică.

Amintim că astăzi, Procuratura Generală nega informațiile potrivit cărora oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi acceptat să fie extrădat în R. Moldova.

Curtea de Apel din Atena, instanța competentă în examinarea procedurii de extrădare, a informat Procuratura Generală a țării noastre că numitul nu și-a exprimat consimțământul pentru extrădare în Republica Moldova”, se menționa într-un comunicat al Procuraturii.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Procuratura Generală a nunțat, pe 24 iulie, că a transmis autorităților din Grecia cererea oficială de extrădare a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

gagauzinfo.md

Vlah îl amenință cu judecata pe Grosu, după ce a fost acuzată de legături cu Șor: „Să-l educăm”

Lidera Partidului Republican „Inima Moldovei” (PRIM), Irina Vlah, a anunțat că a depus pe 28 iulie o cerere prealabilă împotriva președintelui Parlamentului, Igor Grosu, după ce a declarat că ar fi afiliată oligarhului fugar Ilan Șor. Politiciana îl acuză pe Grosu că ar minți și îi solicită să-și retragă afirmațiile, or, în caz contrar, îl va acționa în judecată. Precizările au fost făcute într-o postare pe rețelele de socializare.

Contrar oricărei logici și a faptelor, Igor Grosu a rostit în toiul nopții fantezii despre presupusele mele legături cu diverse personaje. Fără dovezi, fără temeiuri, fără fundament – a mințit cu tupeu, încrezător că va scăpa nepedepsit. Faptul că acesta este un flux incoerent plin de aiureli – nu înseamnă că va rămâne fără răspuns. Faptul că textul acuzațiilor probabil a fost scris de consultanți occidentali care lucrează în echipa electorală PAS – nu îl scutește pe Grosu de răspundere. Faptul că liderul PAS este folosit ca o cârpă de șters pe jos, însărcinându-l să difuzeze acuzații false, nu face decât să-i sublinieze rolul jalnic de politician eșuat, dar nu îl eliberează de respectarea legii”, a declarat Irina Vlah.

Politiciana a mai menționat că a depus o cerere prealabilă împotriva lui Igor Grosu. „Dacă nu va retrage afirmațiile, vom acționa în justiție. Să-l educăm pe acest om în politici și bună-cuviință politică, din păcate, e dincolo de puterile noastre. Dar să-l tragem la răspundere legal pentru minciună – asta îi vom asigura”, a spus președinta PRIM.

Amintim că, pe 26 iulie, Igor Grosu a publicat pe Facebook un mesaj cu privire la mitingul anti-guvernamental organizat în aceiași zi, la Chișinău, de PRIM, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul „Pentru Viitorul Moldovei” (PVM) și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) – la care poliția a documentat mai multe cazuri de recompensare a manifestanților cu câte 300 de lei, pentru prezență. „Dodon (liderul PSRM, Igor Dodon – n. r.) s-a chinuit mult timp să-l slujească pe Șor pentru a-l mulțumi pe Putin. Acum a găsit cărăușul intermediar – Vlah care le asigură contactul. Vlah servește drept borsetă de transmitere a banilor și instrucțiunilor de la Șor la Dodon. Vreau să atrag atenția tuturor cetățenilor, inclusiv celor care au crezut vreodată în intențiile socialiștilor – este important să înțelegeți ca Dodon și șor sunt aceeași gașcă lipită acum prin suportul lui Vlah. Ei nu lucrează pentru dvs, ei lucrează toți pentru Șor. Oameni buni, vă rog să nu vă lăsați prinși în scheme cu bani murdari. Oferirea și primirea de bani este ilegală”, a scris el.

Anterior, PSRM a declarat că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la manifestație. Formațiunea a catalogat datele despre remunerarea participanților drept „o provocare politică”.

Pe 22 iulie, liderii PSRM, PRIM, PCRM și PVM au comunicat că planifică să formeze un bloc electoral, pe care l-au catalogat drept „patriotic, în vederea participării la alegerile parlamentare. Igor Dodon a declarat că cele patru formațiuni sunt unite de poziții comune, printre care suveranismul și dorința de a restabili relațiile cu Federația Rusă, care de mai bine de 3 ani își continuă invazia la scară largă din Ucraina.

scree

Plătiți să participe la marșul opoziției? Poliția: cinci persoane din Florești – sancționate VIDEO

Cinci persoane din Florești ar fi primit bani în schimbul prezenței la marșul care a avut loc weekendul trecut în capitală. Cel puțin aceasta a comunicat poliția pe 28 iulie, adăugând că persoanele au fost sancționate. Oamenii legii au menționat că acționează pentru a identifica toți participanții care au acceptat recompense materiale. Anterior, PSRM – unul din organizatorii marșului – a declarat că nu are nicio legătură cu persoanele care ar fi împărțit bani.

Oamenii legii au anunțat că alte cinci persoane au fost documentate, după ce polițiștii din Florești au stabilit că acestea au fost remunerate financiar în urma marșului organizat sâmbătă la Chișinău.

„Pe numele celor 4 bărbați și o femeie, originari din Florești, au fost întocmite procese-verbale de constatare, iar persoanele au fost sancționate conform legii”, au declarat reprezentanții poliției.

Poliția a adăugat că întreprinde acțiuni „pentru identificarea tuturor participanților care au acceptat recompense materiale, precum și a celor care au intermediat sau oferit astfel de sume”.

„Participarea la activități politice, contra cost, este interzisă de lege și atrage răspunderea contravențională sau penală”, au precizat reprezentanții poliției.

Amintim că, pe 26 iulie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei” au desfășurat un marș în capitală împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale. S-a întâmplat la câteva zile după ce liderii formațiunilor și-au anunțat intenția de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă. Detalii AICI.

În aceeași zi, poliția a anunțat că a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și s-au primit bani în schimbul prezenței la miting. Potrivit oamenilor legii, suma oferită a fost de câte 300 de lei. „Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni”, au comunicat oamenii legii. Poliția a precizat că atât persoanele care au plătit, cât și cele care au acceptat banii pentru a protesta vor fi documentate. Detalii AICI.

În reacție, PSRM a declarat că nu are nicio legătură cu persoanele care ar fi împărțit bani. Partidul a catalogat informațiile despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică” și a anunțat că va iniția „o anchetă internă”. Detalii AICI.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: