Максим Андреев, NewsMaker

Sandu, despre reținerea lui Dodon chiar de ziua ei: „Este un pic ciudat, îi înțeleg pe cei care și-au pus această întrebare”

Președinta țării Maia Sandu consideră că este „un pic ciudat” faptul că Igor Dodon a fost percheziționat și reținut chiar în ziua în care ea a împlinit 50 de ani. În cadrul ediției din 30 mai a emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV, șefa statului a reiterat faptul că procurorii trebuie să respecte legea cu strictețe.

Maia Sandu a reiterat că nu știa despre acțiunile procesuale față de Igor Dodon și a aflat din presă despre cele întâmplate, în timp ce se afla în SUA: „Nu, eu nu am fost informată. Eram în afara țării. Am aflat despre aceste acțiuni în momentul în care am citit presa. Nu am fost informată de către SIS. Nu spun că trebuia să fiu informată, ci că orice cercetare pe fapte de corupție, soldată cu arest trebuie să fie foarte bine argumentată”, a precizat președinta țării.

Despre acuzația lui Igor Dodon, potrivit căruia în spatele acestor acțiuni ar fi Maia Sandu, coordonată de „Ambasada SUA”, șefa statului a răspuns: „Omului îi place să se victimizeze, întreg universul stă în spatele acestor acțiuni”.

Totodată, Maia Sandu a menționat că și ei i se pare ciudat că perchezițiile și reținerea fostului președinte Igor Dodon au avut loc chiar de ziua ei.

„Este un pic ciudat, eu îi înțeleg pe cei care și-au pus această întrebare. Bănuiesc că procurorii nici nu sunt obligați și nici nu au știut. Dar e un pic ciudat. De aceea, e bine ca să nu apară nicio întrebare: să fie făcute strict în conformitate cu legea. Să nu ne întrebăm de ce a apărut în presă înainte să comunice Procuratura”, a spus Sandu.

***

Amintim că Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai. El este acuzat de îmbogățire ilicită, trădare de patrie, finanțare ilegală a partidului și corupție pasivă. Ulterior, el a fost plasat, prin decizia instanței de judecată, în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii și avocații au contestat decizia: primii solicită plasarea lui Dodon în izolator, iar apărătorii – eliberarea.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: