Facebook/Иван Паня

Scandal după vizita premierului Recean la Vulcănești. Drapelul Găgăuziei n-a fost afișat în sala de ședință a primăriei

Un scandal a izbucnit în Găgăuzia din cauză că în timpul vizitei prim-ministrului Dorin Recean la Primăria Vulcănești, care a avut loc pe 20 februarie, în sala unde s-a desfășurat o ședință cu reprezentanții instituției nu a fost afișat drapelul autonomiei, ci doar cele ale Republicii Moldova și UE. Ivan Pania, consilier municipal din Comrat și membru al Blocului „Victorie” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a scris pe o rețea de socializare că steagul autonomiei găgăuze ar fi fost scos din încăpere la solicitarea protocolului premierului. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a dezmințit acuzația. El a precizat că drapelul Găgăuziei este prezent pe clădirea primăriei, conform protocolului. La rândul său, președintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Dmitri Constantinov, l-a învinuit pe primarul orașului Vulcănești, Nicolai Posmac, că „a decis să se ocupe de Găgăuzia prin metode banditești”, catalogând situația din jurul drapelului drept „o lovitură puternică”.

Prim-ministrul Dorin Recean a avut, în timpul vizitei sale în raionul Vulcănești, o întâlnire la Primăria Vulcănești. După publicarea fotografiilor și videoclipurilor de la întrevedere, în Găgăuzia a izbucnit un scandal din cauza faptului că în sala de ședințe, unde a avut loc aceasta, nu era prezent drapelul autonomiei, doar cele ale Republicii Moldova și Uniunii Europene.

O nouă trădare a autonomiei! La cererea protocolului premierului, primarul orașului Vulcănești, Nicolae Posmac, a îndepărtat din sala de ședințe drapelul Găgăuziei și l-a înlocuit cu steagul UE. Acest lucru nu este doar o umilire, ci și o nepăsare față de opinia locuitorilor autonomiei. Trebuie de amintim cum a votat Găgăuzia la referendumul privind integrarea europeană: majoritatea covârșitoare a spus NU cursului spre UE. (…) Locuitori ai Vulcăneștiului, amintiți-vă: cel care a îndepărtat steagul autonomiei voastre a făcut-o nu doar pentru el însuși, ci și pentru cei care vor să șteargă Găgăuzia ca regiune autonomă”, a scris pe Facebook Ivan Pania, consilier municipal din Comrat.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile într-un comentariu lăsat sub postarea lui Panea.

Nu vă faceți de rușine și nu mințiți! Nu au existat astfel de indicații. Conform protocolului, acolo unde se află prim-ministrul, sunt amplasate drapelele pe care le vedeți. Drapelul Republicii Moldova și steagul autonomiei sunt prezente, conform legii, în fața clădirii și pe clădire. Apropo, înainte să vorbiți prostii despre steagurile UE, mai bine întrebați câte proiecte au fost realizate de primari în regiune”, a spus reprezentantul Guvernului.

sceenshot

Situația din jurul drapelului autonomiei a fost comentat inclusiv de președintele APG, Dmitri Constantinov. Acesta a declarat într-un interviu că primarul din Vulcănești „a decis să se ocupe de Găgăuzia prin metode banditești”, numindu-l pe Posmac „un protejat” al conducerii țării.

Am primit apeluri de la oamenii noștri, care au observat că în sala unde a avut loc întâlnirea nu era prezent steagul Găgăuziei. De obicei, conform legii, acolo unde este steagul republicii noastre, trebuie să fie și steagul Găgăuziei. Dar acolo nu i s-a găsit loc. Și asta în condițiile în care încă nu suntem în UE. Iar dacă vom fi în Europa, atunci steagul nostru nici măcar nu va mai exista. Este o lovitură puternică pentru toată Găgăuzia”, a spus Constantinov.

Potrivit lui, Primăria Vulcănești a explicat această situație prin faptul că, potrivit protocolului, la astfel de întâlniri trebuie să fie doar drapelele Republicii Moldova și UE. El a adăugat că există și legile autonomiei, care prevăd că la întrevederile oficiale trebuie să fie prezent și drapelul Găgăuziei.

Constantinov a promis că administrația orașului va trebui să ofere explicații în cadrul uneia dintre ședințele APG.

NM a solicitat un comentariu cu privire la acest scandal de la Primăria Vulcănești, care a menționat că va reveni cu un răspuns.

***

Amintim că, pe 20 februarie, Dorin Recean a întreprins o deplasare de lucru la Vulcănești pentru a inspecta progresul implementării marilor proiecte de infrastructură energetică și construcției de drumuri, pentru a a se întâlni cu autoritățile locale și reprezentanții serviciilor descentralizate ale raionului și pentru a vizita una dintre întreprinderile regionale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Persoanele care vor insulta și amenința jurnaliștii riscă amenzi și închisoare de până la 6 ani. PAS propune modificarea legii

Persoanele care vor ultragia sau intimida jurnaliștii vor fi trași la răspundere penală sau contravențională. Propunerile se regăsesc în amendamentele înregistrare de către deputații PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei și Igor Chiriac.

Amendamentele propun modificarea articolului din Codul penal care vizează împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului. Dacă acest lucru se va întâmpla prin intimidare, prin aplicarea violenței fizice sau cu amenințarea aplicării ei, va fi însoțit de deteriorarea, distrugerea sau deposedarea de materiale sau de echipament, sau prin intermediul unui sistem informatic, pedeapsa propusă este amendă de până la 42 500 de lei sau până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la trei ani. Pedeapsa va fi mai dură dacă această acțiune va fi săvârșită de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu sau în timpul desfășurării unei întruniri, precum și cu scopul de a afla sursa jurnalistului. De asemenea, dacă jurnalistul a fost împiedicat să își desfășoare activitatea prin amenințare cu moartea sau fiindu-i provocată vătămarea medie a integrității corporale sau a sănătății, pedeapsa propusă este de închisoare de la 3 la 6 ani, cu amendă de până la 75 000 de lei și cu privarea de a ocupa anumite funcții de până la 5 ani.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu un articol nou care se referă la imixtiunea în activitatea mass-mediei. Astfel, imixtiunea nejustificată în activitatea jurnalistului cu scopul de a împiedica ori de a restrânge exercitarea liberă a activității, dacă fapta nu constituie infracțiune, se va sancționa cu amendă de la 1 500 până la 3 000 de lei.

Amendamentele au fost înregistrate la un proiect de lege care conține mai multe măsuri de protecție a femeilor împotriva violenței și hărțuirii. Raportul pentru lectura a doua a acestei inițiative legislative a fost aprobat de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, iar documentul urmează a fi examinat în ședință plenară.   

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: