Colaj NM

Scandal în interiorul Teleradio-Moldova? Replica directorului Vlad Țurcanu, după ce jurnalistul Mircea Surdu l-a acuzat de „hărțuire”

Jurnalistul și șeful departamentului „Telefilm-Chișinău” Mircea Surdu l-a acuzat pe directorul companiei „Teleradio-Moldova” de hărțuirea angajaților. Surdu a spus că lucrurile în companie „nu se prea întâmplă democratic” și că „această instituție are de mult timp anumite probleme de transparență”. „Pot proba aceste lucruri”, a menționat jurnalistul. Solicitat de NewsMaker pentru o reacție, directorul TRM Vlad Țurcanu a declarat că nu primește lecții „de la unul care, atunci când era directorul televiziunii, primea indicații de la Vasile Botnari”. 

Jurnalistul Mircea Surdu, directorul departamentului „TeleFilm-Chişinău” din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, s-a plâns la la ședinţa Consiliului de Supraveghere şi Dezvoltare a companiei, din data de 22 mai, că Vlad Țurcanu ar hărțui angajații.

Eu primesc 3 mii de lei pentru 4 emisiuni „Bună seara”. Colegii mei nu ridică nici un bănuț, vin și mă asistă pe mine colegial pentru ca această emisiune să fie difuzată și nu au ridicat nici un premiu măcar de 10 lei din această companie. (…) În ultima perioadă, și asta trebuie să o spun public, această instituție are de mult timp anumite probleme de transparență. Nu mi-ar sta bine mie, celui care m-am judecat în 2002 la Strasbourg pentru libertățile presei și pentru corectitudinea cursului lucrurilor să tac. Lucrurile nu se prea întâmplă democratic. De exemplu, directorul general al companiei, eu consider că ne hărțuiește. Hărțuiește TeleFilm-Chişinău. Pot proba aceste lucruri. De exemplu după ce am trecut evaluarea, care eu consider că nu a fost o evaluare profesionistă organizată. O să vă dau un exemplu care nu o să vă placă probabil dar eu am auzit în Parlament că site-ul Teleradio-Moldova a crescut și este unul foarte bun și în același timp directoarea acestui site este concediată. Este vorba despre Cornelia Stefoglu, eu nu am nimic, nu mă puteți bănui de prietenie cu Cornelia Stefoglu dar pot auzi mâine că TeleFilm-Chişinău lucrează foarte bine dar Mircea Surdu e foarte rău”, a menționat Surdu.

În replică la declarațiile lui Surdu, Țurcanu a declarat pentru NewsMaker: „Nu primesc lecții de la unul care, atunci când era directorul televiziunii, primea indicații de la Vasile Botnari”.

Vasile Botnari a fost director al Serviciului Informații și Securitate. El a fost găsit vinovat de abuz de serviciu în dosarul privind expulzarea profesorilor turci. Pedeapsa sa a constituit o amendă în mărime de 88 de mii de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 5 ani. Asta cu toate că procurorul a cerut pentru Botnari condamnarea la închisoare pentru o perioadă de 3 ani, cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 5 ani.

***

Menționăm, în februarie curent, jurnalista din cadrul companiei Tatiana Cojocaru a spus, pentru Media Azi, că la TRM ar exista „discriminare față de angajați”. Totodată, ea a scris pe rețelele de socializare că în cadrul companiei s-ar face „”mișcări” și „acțiuni” mai puțin decente și argumentate profesionist”.” Sunt conștientă că voi fi presată mai dur decât pînă acum pentru această postare, dar nu am nimic de ascuns spre deosebire de celelalte persoane, cu funcții de conducere, din instituția noastră publică „Teleradio- Moldova”, a scris Cojocaru pe o rețea de socializare.

Mai precizăm că în martie curent, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Adela Răileanu, tot ea membră a comisiei parlamentare responsabilă de mass-media, a acuzat conducere „Teleradio-Moldova” că ar refuza să prezinte unele cheltuieli ale companiei. Parlamentara a cerut Curții de Conturi să verifice, în acest context, cum sunt cheltuiți banii publici la TRM. Mai mult, ea nu a exclus că ar putea face o sesizare similară și în adresa Procuraturii Anticorupție, dacă răspunsul Curții nu va fi unul „adecvat”. Contactat de NM pentru o reacție, directorul general al TRM, Vlad Țurcanu, a explicat că nu i-a putut oferi parlamentarei un răspuns complet la solicitarea înaintată, din cauza secretului comercial și al datelor cu caracter personal pe care instituția publică este obligată să-l protejeze, conform legii. Țurcanu a precizat, însă, că TRM se află la „dispoziția tuturor organelor de control posibile”. Detalii AICI.

De menționat că bugetul Teleradio-Moldova în 2023 a fost de 162 milioane lei. Dintre acestea, 88% sunt subvenții directe de la bugetul de stat, iar restul de 12% (19 milioane lei) sunt venituri din prestarea de servicii de către TRM. Anul trecut, veniturile din publicitate ale companiei s-au ridicat la circa 10 milioane de lei. Este de remarcat faptul că bugetul anual al TRM este ceva mai mic decât volumul întregii piețe de publicitate televizată, care, potrivit experților, este de circa 10 milioane de euro (circa 190 de milioane de lei). Detalii AICI

***

Jurnalistul Mircea Surdu a fost director al postului de televiziune publică Moldova 1. A fost numit în funcție în decembrie 2012. În iunie 2017 el și-a anunțat demisia. Mandatul său urma să expire la sfârșitul anului 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: