тюрьма
deschide.md/ foto simbol

Scandalul deținuților eliberați: conducerea Penitenciarului nr. 17 – Rezina, suspendată temporar din funcție

Directorul și directorul adjunct al Penitenciarului nr. 17 – Rezina au fost suspendați temporar din funcție, anunță Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Măsura a fost dispusă pe durata anchetei de serviciu inițiată de Ministerul Justiției, după ce mai mulți deținuți condamnați la detenție pe viață au fost eliberați din închisoare.

Potrivit sursei citate, ancheta are drept scop elucidarea tuturor circumstanțelor legate de eliberarea condamnaților și se desfășoară cu respectarea cadrului legal, prin analiza detaliată a informațiilor disponibile, a documentației aferente și prin audierea persoanelor implicate.

Potrivit comunicatului oficial, suspendarea are caracter temporar și are scopul de a asigura o procedură disciplinară obiectivă, completă și independentă. Autoritățile subliniază că această măsură nu reprezintă o concluzie privind vinovăția celor vizați.

„Măsura are caracter temporar și urmărește asigurarea unei proceduri disciplinare obiective, complete și independente”, mai anunță ANP.

Instituția precizează că „suspendarea din funcție nu reprezintă o concluzie cu privire la vinovăția celor vizați”.

Amintim că nouă persoane condamnate la închisoare pe viață au fost eliberate condiționat, în baza Legii amnistiei și a Codului penal, ceea ce a provocat un scandal în societate în aprilie. Partidul de guvernare a exclus-o din rândurile sale pe deputata Olesea Stamate, pe care o acuză că ar fi introdus trei amendamente la lege, care au permis eliberarea condamnaților. Parlamentara a respins acuzațiile și a rămas deputată neafiliată în Parlament.

În urma scandalului, premierul Dorin Recean l-a demis pe directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Parlamentul a modificat de urgență legea, iar Ministerul Justiției a inițiat o anchetă pentru a identifica lacunele legislative care au permis eliberările controversate.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat pe 14 mai că ancheta aflată în desfășurare va continua încă două-trei săptămâni. Potrivit ei, în prezent sunt audiate mai multe persoane, însă nu a oferit detalii privind numărul sau identitatea acestora.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: