тюрьма
deschide.md/ foto simbol

Scandalul deținuților eliberați: conducerea Penitenciarului nr. 17 – Rezina, suspendată temporar din funcție

Directorul și directorul adjunct al Penitenciarului nr. 17 – Rezina au fost suspendați temporar din funcție, anunță Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Măsura a fost dispusă pe durata anchetei de serviciu inițiată de Ministerul Justiției, după ce mai mulți deținuți condamnați la detenție pe viață au fost eliberați din închisoare.

Potrivit sursei citate, ancheta are drept scop elucidarea tuturor circumstanțelor legate de eliberarea condamnaților și se desfășoară cu respectarea cadrului legal, prin analiza detaliată a informațiilor disponibile, a documentației aferente și prin audierea persoanelor implicate.

Potrivit comunicatului oficial, suspendarea are caracter temporar și are scopul de a asigura o procedură disciplinară obiectivă, completă și independentă. Autoritățile subliniază că această măsură nu reprezintă o concluzie privind vinovăția celor vizați.

„Măsura are caracter temporar și urmărește asigurarea unei proceduri disciplinare obiective, complete și independente”, mai anunță ANP.

Instituția precizează că „suspendarea din funcție nu reprezintă o concluzie cu privire la vinovăția celor vizați”.

Amintim că nouă persoane condamnate la închisoare pe viață au fost eliberate condiționat, în baza Legii amnistiei și a Codului penal, ceea ce a provocat un scandal în societate în aprilie. Partidul de guvernare a exclus-o din rândurile sale pe deputata Olesea Stamate, pe care o acuză că ar fi introdus trei amendamente la lege, care au permis eliberarea condamnaților. Parlamentara a respins acuzațiile și a rămas deputată neafiliată în Parlament.

În urma scandalului, premierul Dorin Recean l-a demis pe directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Parlamentul a modificat de urgență legea, iar Ministerul Justiției a inițiat o anchetă pentru a identifica lacunele legislative care au permis eliberările controversate.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat pe 14 mai că ancheta aflată în desfășurare va continua încă două-trei săptămâni. Potrivit ei, în prezent sunt audiate mai multe persoane, însă nu a oferit detalii privind numărul sau identitatea acestora.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Ex-șeful Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică s-a alăturat Blocului Împreună

Ex-directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) Alexandru Corețchi a aderat la Blocul Împreună. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 28 iulie.

Am venit în fața dvs să anunțăm aderarea la echipa Blocului Împreună a domnului Alexandru Corețchi, ex-director STISC. (…) Dumnealui, pentru Blocul Împreună și pentru Republica Moldova, reprezintă o valoare – o valoare profesională, o valoare care poate fi transpusă și transliterată prin întărirea securității cibernetice și naționale.  Ne bucurăm că dumnealui a adoptat această decizie de a susține și de a deveni parte din echipa Blocului Împreună”, a declarat Ștefan Gligor, lider al Blocului Împreună.

La rândul său, Alexandru Corețchi a spus că va continua să activeze cu profesionalism și că „nu va ceda în fața provocărilor”.

Acesta a vorbit și despre dezideratul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Mesajul este că avem restanțe ca și societate, ca și adepți ai viziunii integrării europene. Chiar cu dovada forte că am reușit prin referendum să ne determinăm calea noastră univoc. Nu există cale de întoarcere! Bravo, Moldova, am reușit! Acum este vorba despre integrarea cu cele 27 de națiuni. Și aici provocarea mare este cum o vom face. Aici este nevoie de forță, care să ne permită să schimbăm defectele adânc ascunse și cu succes manipulate de mai multe forțe politice și de dreapta, și de stânga.  Și nu știu de ce nimeni nu are mândria și demnitatea să se apuce să facă revizuirea modelului de organizare a statului, să aibă curajul să umble la legi care implementează și fac posibile opțiuni de corupție, opțiuni de trafic de influență, opțiuni de nedreptate. Deci, aceste valori este necesar de a le îmbrățișa cu toată lumea, de a avea echipe tehnice care să închidă aceste defecte și să pună la dispoziție societății un model de operare a țării care să fie compatibil sută la sută cu modul în care trăiește Uniunea Europeană”, a menționat el.

Potrivit ZdG, Alexandru Corețchi este fost antreprenor IT. El a preluat conducerea Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în 2023. A demisionat din funcție la sfârșitul lunii iunie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: