Scandaluri, intrigi, anchete. Cum a devenit Veronica Dragalin principalul „tulburător” al liniștii în justiția moldovenească
Full Article 12 minutes read

Scandaluri, intrigi, anchete. Cum a devenit Veronica Dragalin principalul „tulburător” al liniștii în justiția moldovenească

Acum doi ani, la conducerea Procuraturii Anticorupție a fost numit un procuror american cu cetățenie moldovenească, Veronica Dragalin. Nu a fost o surpriză, deoarece partidul de guvernământ PAS a spus în repetate rânduri că procuratura ar trebui să fie condusă de o persoană din străinătate – totuși, ei vorbeau despre Procuratura Generală. La doi ani de la numire, Dragalin s-a dovedit a fi principalul „tulburător” al liniștii din sistemul de justiție din Republica Moldova. Cu toate acestea, activitățile sale de procuror din această perioadă s-au remarcat nu atât datorită investigațiilor sau sentințelor, cât declarațiilor tari și scandalurilor în centrul cărora s-a pomenit.

NewsMaker a decis să reamintească cronologia și esența acestor evenimente, începând cu „scurgerea” corespondenței membrilor comisiei de concurs și terminând cu acuzații la adresa unui membru al comisiei de Pre-Vetting, ceea ce a făcut-o pe însăși Dragalin o țintă a criticilor din partea reprezentanților PAS.

Cum a ajuns un procuror american să lupte împotriva corupției în Moldova

Veronica Dragalin a devenit cunoscută în aprilie 2022, când a depus actele pentru a participa la concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. Pe lângă ea, au mai existat patru candidați pentru acest post, inclusiv actualul adjunct al lui Dragalin, Octavian Iachimovschi.

Dragalin a decis să participe la concursul din Moldova în timp ce era asistent al unui procuror federal din SUA în departamentul anticorupție. La 11 ani, ea și părinții ei au părăsit Moldova, ea a absolvit școala în SUA și a studiat la Universitatea din Virginia (SUA), unde și-a luat doctoratul în drept. După absolvire, a lucrat în calitate de avocat, apoi de procuror.

La începutul lunii iunie 2022, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a propus numirea Veronicăi Dragalin în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Dragalin a fost singurul candidat participant la concurs pe care comisia specială, care a efectuat selecția preliminară, l-a recomandat pentru funcția de șef al PA.

Mulți politicieni moldoveni au reacționat pozitiv la numirea lui Dragalin. Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, a declarat că guvernul și parlamentul o vor sprijini pe noua șefă a Procuraturii Anticorupție în încercarea ei de a combate corupția mare. „Orice juriu care face o alegere în baza meritelor ar alege-o pe Veronica Dragalin, având în vedere experiența ei ca procuror federal în Statele Unite, experiența ei vastă în gestionarea cazurilor de corupție în rândul politicienilor americani”, a spus Litvinenco.

Numirea lui Dragalin a fost criticată de opoziție, care a menționat că mama lui Dragalin, care a fondat organizațiile Moldova AID și Convenția moldo-americană în Statele Unite, a susținut activ Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și pe președinta Maia Sandu.

Scandaluri, intrigi, anchete. Cum a devenit Veronica Dragalin principalul "tulburător" al liniștii în justiția moldovenească

NewsMaker / Andrei Mardari

La prima ei conferință de presă în calitate de șefă a Procuraturii Anticorupție, Dragalin  a făcut uz din plin de figuri de stil: „Simt că m-am trezit pe un câmp de luptă cu soldați răniți care ar putea muri dacă nu se iau măsuri urgente”. Ea a mai spus că Moldova „nu a luptat niciodată cu adevărat împotriva corupției”, pentru că dacă această luptă ar fi reală, nu ar fi suficiente locuri în închisorile Republicii Moldova. Dragalin a mai spus că va lupta împotriva corupției, inclusiv în Parlament, Guvern, instanțe de judecată și procuraturi.

Citește mai multe despre interviul Veronicăi Dragalin oferit NewsMaker la un an de la preluarea mandatului aici .

Scurgerea corespondenței personale a ministrului despre concurs

La scurt timp după numirea ei în funcția de șef al PA, la forumul „Justiția Discută cu cetățenii” din octombrie 2022, Dragalin a vorbit despre problemele cu care se confruntă procuratura. Ea a spus că legea „Cu privire la Procuraturăt”, potrivit căreia Pocuratura specializată trebuie să fie dotată cu tot de ce are nevoie, nu funcționează eficient. Dragalin a remarcat ca nici măcar nu are hârtie pentru a tipări 40 de volume de dosare penale pentru a le transmite instanțelor.

O nouă problemă a apărut după ce o corespondență pretins personală a ministrului Justiției de atunci Litvinenco a apărut în mediul online. O parte semnificativă a acesteia conținea discuții despre concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție în chatul Consiliului Superior al Procurorilor. Membrii chatului au discutat ce note să acorde participanților la concursul pentru funcția de șef al PA.

Scandaluri, intrigi, anchete. Cum a devenit Veronica Dragalin principalul "tulburător" al liniștii în justiția moldovenească

NewsMaker

După ce a apărut această presupusă corespondență, Dragalin a declarat: „A comenta conținutul acestei conversații înseamnă a încuraja oamenii să comită astfel de infracțiuni. Nu voi comenta conținutul [acestei corespondențe], deoarece nici măcar nu știm din ce surse a apărut și dacă este cu adevărat autentică.” Dragalin a mai scris pe Facebook că nu are de gând să-și dea demisia pentru că a câștigat corect competiția.

Acest scandal nu a zdruncinat încrederea autorităților în corectitudinea alegerii noului șef al Procuraturii Anticorupție. Mai mult, președintele Maia Sandu a semnat în ianuarie 2023 un decret prin care se modifica componența Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, în care a inclus-o pe Veronica Dragalin.

Citiți mai multe despre scandalul privind scurgerea presupusei corespondențe a lui Litvinenco aici.

Scurgerea unei înregistrări audio de la întâlnirea lui Dragalin cu procurorii

În iunie 2023, a apărut o înregistrare audio de la o întâlnire a șefei Procuraturii Anticorupție cu angajații săi și angajații Centrului Național Anticorupție (CNA). O parte a societății a fost revoltată de declarațiile lui Dragalin, care i-a amenințat deschis pe subalterni care ar putea fi corupți: „Și abia aștept să intru personal cu forțele speciale în casa cuiva la ora șase dimineața, pentru a vă aresta față de proprii voștri copii, soții, soți. Veți fi arestați, încătușați și trimiși la închisoare. Abia aștept acest moment. Eu personal voi fi acolo!”

Apoi a apărut o a doua înregistrare de la această întâlnire, în care Dragalin i-a avertizat pe procurorii corupți că va veni vremea când vor răspunde pentru faptele lor. Dragalin le-a povestit angajaților despre o scrisoare pe care a primit-o de la șeful Agenției Proprietății de Stat, Alexandru Musteață, despre presupuse scheme de corupție în care sunt implicați judecători și procurori. Schemele au inclus și numele unui procuror anticorupție, care, potrivit lui Dragalin, s-a remarcat prin onestitatea sa. Ea a mai spus că într-o conversație personală, Musteață a recunoscut că a denigrat în mod nefondat reputația acestui procuror și i-a cerut scuze pentru acest lucru, dar ea nu i-a acceptat scuzele.

Scandaluri, intrigi, anchete. Cum a devenit Veronica Dragalin principalul "tulburător" al liniștii în justiția moldovenească

NewsMaker

„I-am spus să găsească un avocat. Vreau să urmăriți atent ce se va întâmpla cu acest om pentru ceea ce a făcut. Unde va ajunge Alexandru Musteață? Există deja informații pe Telegram că vor să-l concedieze. (…) Oamenii care fac astfel de lucruri vor fi trași la răspundere”, a mai spus Dragalin. Intr-un interviu acordat NM, Dragalin a spus că Musteață a scris o plângere împotriva adjunctului ei Vasile Plevan și l-a acuzat ca a refuzat să investigheze presupuse scheme de corupție, ceea ce, potrivit acesteia, nu este adevărat.

Mai multe despre scandalul cu înregistrarea audio de la întâlnirea lui Dragalin cu procurorii aici .

Conflict între Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție

În mai 2023, directorul CNA Iulian Rusu, prezentând în Parlament un raport privind activitățile Centrului pentru anul 2022, a vorbit despre dificultățile în colaborarea cu Procuratura Anticorupție. „În ultimul timp, relațiile cu Procuratura Anticorupție și cu Procuratura Generală au fost neclare. Au fost bune o vreme, dar în ultima perioadă au devenit foarte neclare și mă întreb de ce. Mi-aș dori să fie buni, mai ales când ne propunem să investigăm cazuri de spălare de sute de milioane de lei”, a spus Rusu.

Între timp, pe canalele anonime de Telegram au apărut informații despre un conflict între Dragalin și angajații CNA. Dragalin a declarat că informațiile despre conflict sunt exagerate.

Scandaluri, intrigi, anchete. Cum a devenit Veronica Dragalin principalul "tulburător" al liniștii în justiția moldovenească

Facebook/Centrul Naţional Anticorupţie

Cu toate acestea, la sfârșitul lunii iulie 2023, deputatul PAS Igor Chiriac a propus modificarea Codului de procedură penală, potrivit căruia PA se va ocupa doar de cazurile de corupție la scară deosebit de mare. Totodată, instituția lui Dragalin nu se va ocupa de cazurile legate de scheme de corupție în agenții guvernamentale, ministere, spitale, universități, vamă, primării și raioane. Majoritatea parlamentară a acceptat aceste amendamente fără discuții.

În octombrie 2023, șeful CNA Rusu a demisionat, iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a promis că va numi în curând un nou director care ar putea accelera ancheta în materie de corupție, să stopeze fluxurile financiare ilegale, să asigure integritatea Centrului, să grăbească reforma CNA și curățarea lui de „personaje și activități dăunătoare”.

Citiți mai multe despre conflictul dintre Procuratura Anticorupție și CNA aici și aici .

Eşecul concursului pentru funcţia de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor, în ședința din 28 februarie 2024, trebuia să aprobe rezultatele concursului pentru funcția de procuror general. Dar, după o ședință de câteva ore, membrii consiliului au decis să anuleze rezultatele și să înceapă din nou întreaga procedură. Motivul a fost faptul că magistrata Olesea Vârlan l-a depunctat pe candidatul Ion Munteanu, procuror general interimar. După aceasta, Dragalin a declarat că va investiga personal împrejurările care au dus la anularea rezultatelor concursului. La acea ședință, notăm, Consiliul Superior al Procurorilor, în conformitate cu aprecierile primite de candidați, trebuia să-l anunțe câștigător al concursului pe adjunctul lui Dragalin, Octavian Iachimovschi.

Scandaluri, intrigi, anchete. Cum a devenit Veronica Dragalin principalul "tulburător" al liniștii în justiția moldovenească

NewsMaker

După două luni de anchetă, Dragalin a declarat că Olesea Vârlan a acționat în interesul fostului membru al consiliului procurorilor Andrei Roșca, care este asociat cu oligarhul fugar Ilan Șor. Dragalin a spus că soția lui Roșca a lucrat pentru Avia Invest SRL, o companie asociată cu Șor, și a transferat bani către Fundația „Miron Șor”. Cu toate acestea, ancheta Procuraturii Anticorupție nu a stabilit o legătură între Andrei Roșca și Ilan Șor și nici nu a confirmat că Olesea Vârlan știa despre această posibilă legătură cu un grup criminal organizat.

Pe 15 mai s-a încheiat depunerea cererilor de participare la noul concurs pentru postul de procuror general. Printre participanți se numără același adjunct al șefei Procuraturii Anticorupție Octavian Iachimovschi și procurorul general interimar Ion Munteanu, care au ocupat locul I, respectiv al doilea în competiția precedentă.

Citiți mai multe despre eșecul concursului pentru funcția de procuror general aici .

Scrisoarea Veronicăi Dragalin despre un membru al Comisiei de Pre-Vetting

Pe 14 mai, pe un canal de Telegram a apărut o scrisoare , trimisă de șefa Procuraturii Anticorupție Dragalin mai multor instituții de stat, precum și judecătorilor și procurorilor care nu au trecut testul de integritate (Pre-Vetting). În scrisoare, Dragalin a pus sub semnul întrebării integritatea membrului comisiei de Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, susținând că aceasta a colaborat în trecut cu Veaceslav Platon și cu avocatul lui Șor Aureliu Colenco. Dragalin a tras concluziile pe baza mesajelor SMS dintre Platon și Colenco, în care s-a discutat despre Răducanu. După aceasta, Platon și Colenco au declarat public că nu au nicio legătură cu Răducanu și nu au discutat niciodată despre ea.

După ce această scrisoare a apărut online, Tatiana Răducanu și-a dat demisia , inclusiv din comisia care trebuia să verifice integritatea angajaților Procuraturii Anticorupție și a câștigătorului concursului pentru funcția de procuror general. Într-un comentariu, Răducanu a negat toate acuzațiile din scrisoarea lui Dragalin.

Scandaluri, intrigi, anchete. Cum a devenit Veronica Dragalin principalul "tulburător" al liniștii în justiția moldovenească

O zi mai târziu, deputatul PAS și fostul ministru al Justiției Olesea Stamate a publicat o parodie a scrisorii lui Dragalin, ridiculizând activitatea Procuraturii Anticorupție, care, potrivit acesteia, nu are încredere în informațiile sale și transferă responsabilitatea pentru anchetă judecătorilor. Stamate a remarcat că această parodie este o glumă, deși situația este gravă. În scrisoarea de parodie, semnată de „procurorul șef al Procuraturii Anticorupție Crina Crinuța”, procurorul fictiv își exprimă nemulțumirea față de lipsa resurselor și oportunităților de a desfășura o activitate cu drepturi depline, solicitând judecătorilor să investigheze în mod independent în interes public.

În aceeași zi, Dragalin a spus la Jurnal TV că pe 10 aprilie a primit dovezi ale legăturii lui Răducanu cu Platon și Colenco. „Procurorul mi-a trimis o notă informativă cu probe. După ce am studiat actele, am început un proces penal pe 30 aprilie”, a spus Dragalin.

Ea crede că corespondența dintre Platon și Colenco „nu este fictivă”. În același timp, ea a spus că nu poate „spune 100% [că are încredere în autenticitatea mesajelor]”: „Informațiile publicate de portalurile de știri în 2013-2014 sunt pentru mine o confirmare suficientă că aceste mesaje nu sunt inventate. Dar, evident, suntem într-un stadiu incipient și continuăm să investigăm.”

Președintele Parlamentului, liderul partidului de guvernământ, Igor Grosu, a numit scandalul din jurul scrisorii lui Dragalin o nouă încercare a procurorilor și judecătorilor care nu au trecut testul de integritate de a ataca Comisia de Pre-Vetting. De asemenea, el „a garantat că comisia își va continua activitatea” și a sugerat „o schimbare de profesie pentru cei care nu pot justifica [sursele pentru] proprietățile, terenurile, casele lor”.

Scandaluri, intrigi, anchete. Cum a devenit Veronica Dragalin principalul "tulburător" al liniștii în justiția moldovenească

NewsMaker

De asemenea, menționăm că Dragalin a vorbit anterior negativ despre procesul de evaluare a integrității procurorilor (vetting). Ea a spus că ar putea face o treabă mai bună în curățarea Procuraturii Anticorupție „de oameni toxici dacă ar avea puterea”. În plus, ea și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că în timpul Vetting-ului vor fi verificate nu doar bunurile ei, ci și bunurile rudelor ei.

Citiți mai multe despre rezultatele activității Procuraturii Anticorupție aici .


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: