zdg.md

Schimb de acuzații: Avocatul lui Sternioală susține că procurorul de caz minte

Avocatul Alexandr Tabarcea, care îl apără în instanță pe ex-vicepreședintele Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, acuză procurorul de caz, Roman Statnîi, de minciună. Într-o declarație expediată presei, Tabarcea spune că acuzatorul de stat „se autovictimizează și manipulează”. Asta după ce Roman Statnîi i-a spus procurorului general, Alexandr Stoianoglo, că Sternioală ar fi mituit persoane influente din cadrul Procuraturii, scrie Agora, astăzi, 14 ianuarie.

„În dorința de a-și apăra ilegalitățile, se autovictimizează și manipulează operând cu termeni precum „posibilă mită și trafic de influență”. Procurorul Roman Statnîi este gata să discrediteze inclusiv conducerea Procuraturii Generale (PG), prin încercarea de a-i atrage în manevrele sale de manipulare, folosind așa-numite probe „incontestabile”. […] Nu cunoaștem și nu ne interesează controlul organizat de PG la acest procuror. Știm însă că, exact cu astfel de „probe” mincinoase, Roman Statnîi își motivează și ordonanțele abuzive și ilegale, pe care le emite”, se arată în declarație.

Apărătorul a mai spus că procurorul ar fi încercat să efectueze cinci tentative neautorizate de cercetare a locuinței lui Sternioală.

„Evidențiem faptul că scopul așa-numitor cercetări la fața locului nu era evaluarea imobilului, așa cum a afirmat Statnîi, ci să pătrundă repetat în imobil pentru o altă percheziție. Menționăm că pe data de 4 noiembrie 2019 acesta a efectuat deja o percheziție neautorizată. La cea de-a cincea tentativă de a pătrunde neautorizat în imobil, pe data de 11 ianuarie 2020, Statnîi a recunoscut că nu este „suficient autorizată cercetarea la fața locului” și a dispus efectuarea unei percheziții neautorizate”, a adăugat acesta.

Alexandr Tabarcea a mai menționat că procurorul ar fi pătruns în casa lui Sternioală fără o echipă de intervenție forțată, așa cum susținea acuzatorul. Totuși, avocatul nu a prezentat probe, argumentând că respectă legea și principiul confidențialității.

Amintim că, în 2019, pe numele lui Sternioală au fost inițiate două cauze penale. Unul dintre acestea a fost deschis în urma unei investigații jurnalistice, în care se arată că judecătorul ar fi ajutat la transferul unor mijloace bănești, pentru a ascunde proveniența acestora. În urma cercetărilor s-a stabilit că, pe parcursul unui an, Sternioală și familia acestuia au dobândit un venit de circa 7 mln de lei, dar au achiziționat mai multe bunuri de lux, valoarea estimativă a cărora depășește suma de 13,8 milioane de lei.

Oleg Sternioală a fost reținut la 4 noiembrie, ulterior fiind eliberat din arest și cercetat în stare de libertate.

În data de 13 decembrie 2019, Sternioală a fost demis din funcția de judecător al CSJ. Ulterior, demisia sa a fost aprobată de parlament.

Din spusele procurorului de caz, pe 9 și 11 ianuarie 2020, oamenii legii au încercat să evalueze locuința lui Oleg Sternioală, în baza unei ordonanțe a Procuraturii Anticorupție.

Fostul vicepreședinte al CSJ le-a îngrădit însă accesul. Acuzatorii de stat au reușit să-și ducă misiunea la sfârșit pe 12 ianuarie, atunci când ar fi venit la fața locului cu o echipă de intervenție forțată.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Cinci moldoveni au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat în armate străine. Maia Sandu a semnat decretul

Cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat benevol în forțe armate străine. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu, pe data de 17 iulie.

Decizia intră în vigoare la data semnării și poate fi contestată în instanță conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: