Se scumpește energia electrică pentru consumatorii finali? ANRE se convoacă în ședință
Full Article 4 minutes read

Se scumpește energia electrică pentru consumatorii finali? ANRE se convoacă în ședință

Tariful pentru energia electrică ar putea fi majorat. Agenția Națională pentru Regelementare în Energetică (ANRE) va examina în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali. Ședința a fost planificată pentru data de 2 noiembrie.

Într-un comunicat de presă, ANRE amintește că, în contextul crizei energetice în care se află Republica Moldova și conform declarațiilor oficiale ale responsabililor din domeniu, pentru luna noiembrie nu a fost semnat contractul de procurare a energiei electrice cu producătorul de energie electrică Молдавская ГРЭС (MGRES) – Centrală de la Cuciurgan.

În aceste condiții, S.A. „Energocom”, entitatea desemnată cu obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice, va fi nevoită să acopere acest deficit prin achiziții de pe platformele bursiere din România, prețul energiei electrice achiziționate fiind la nivelul pieței europene.

„Ținând cont de circumstanțele actuale și factorii obiectivi existenți, ANRE va examina în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare”, se arată în comunicat.

Ședința publică extraordinară a Consiliului de Administrație este planificată pentru mâine, 2 noiembrie.

Cea mai recentă majorare a curentului electric pentru consumatorii finali a fost aprobată de ANRE în data de 12 octombrie 2022. Pentru Premier Energy, tariful crescut de la 2,64 lei pe kWh până la 3,15 lei pe kWh, o majorare cu 19,2%.

***

Amintim că, din1 noiembrie, Republica Moldova va primi 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Informația a fost confirmată de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești  – 3,4 mln de metri cubi vor ajunge, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln vor fi furnizat către malul stâng. Astfel, regiunea transnistreană va primi cu 40% mai puțin gaz în noiembrie decât în octombrie, a precizat Spînu.

În același timp, Chișinăul nu a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna noiembrie. Astfel, în luna curentă, malul drept al Nistrului va fi asigurat cu energie electrică prin contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh, cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh. În plus, pentru 1 noiembrie, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate).

În acest sens, pentru ziua de 1 noiembrie, Moldova are un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh. 

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.

De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: