Seara-i cel mai scump. Cât plătește Moldova pentru curentul electric românesc?
Full Article 3 minutes read

Seara-i cel mai scump. Cât plătește Moldova pentru curentul electric românesc?

Prețul cu care Republica Moldova cumpără curent electric din România diferă în funcție de oră. Cel mai scump ne costă energia electrică consumată seara – până la 351 EUR/MWh. La polul opus sunt orele de noapte, când plătim maxim 107 EUR/MWh. Informația a fost confirmată de către vicepremierul Andrei Spînu, pe 2 noiembrie.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, prețul de achiziție a energiei electrice variază în funcție de oră, iar cu cât mai mult economisim în orele de vârf cu atât mai puțin achităm pentru electricitate:

  • orele de noapte: 100 – 107 EUR/MWh;
  • orele de dimineață: 140 – 274 EUR/MWh; 
  • orele de seară: 184 – 351 EUR/MWh

SA Energocom a cumpărat, pentru ziua de 3 noiembrie, de pe OPCOM 8040 MWh (65% din consumul necesar), deficitul înregistrat fiind de aproximativ de 10% de energie electrică.

Într-un interviu pentru presa de peste Prut, președinta Maia Sandu a menționat că Republica Moldova și-ar dori să cumpere mai multă energie electrică din România.

România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții. Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova”, a declarat Sandu.

Șefa statului a precizat că Moldova cumpără aproape 200 de megawați astăzi din România și ar trebui să mai crească puțin această cantitate.

***

Amintim că, pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis majorarea tarifului la energia electrică. Pentru Premier Energy tariful a crescut de la 3,15 lei KW/h la 4,77 lei/ KW/h, fără TVA. Iar pentru FEE Nord tarifele au fost majorate de la 3,21 lei KW/h la 4,81 lei KW/h, fără TVA.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.

De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.

Din 1 noiembrie, Moldova cumpără energie electrică la bursa din România.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: