Ședința Comisiei protecție socială a fost amânată. Opoziția acuză PSRM de blocajul moțiunii simple

Ședința Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, la care urma să fie examinată moțiunea simplă asupra politicilor în sănătate publică, a fost amânată. Deputații din opoziția parlamentară au acuzat deputații Partidului Socialiștilor că blochează intenționat activitatea legislativă.

În debutul ședinței, deputatul PSRM Vladimir Odnostalco a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a examinării moțiunii și a insistat ca propunerea să fie supusă votului.  Deputata Grupului Pro Moldova Ruxanda Glavan, care și este autorul moțiunii, a declarat că regulamentul Parlamentului nu prevede o procedură de excludere când e vorba de avizul Comisiei. Mai mult, este specificat că avizul se dă în termen de șapte zile.

„Având în vedere că săptămâna trecută nu s-a întrunit comisia, astăzi Comisia este obligată să examineze și să emită un aviz, indiferent care este acesta”, a insistat deputata.

Potrivit juriștilor prezenți la ședința Comisiei, moțiunea simplă urmează să fie examinată de Parlament în termen de 14 zile. Totodată, regulamentul Parlamentului prevede că, pentru a fi supusă dezbaterilor în plen, este necesar avizul comisiei în fond. Comisia, la rândul său, urmează să dezbată și să prezinte un aviz pentru moțiunea simplă în decurs de până la șapte zile de la data înregistrării moțiunii.

După o pauză anunțată, propunerea de amânare a examinării moțiunii nu a fost susținută, fiind supusă votului ordinea de zi în întregime. S-a constatat paritate de voturi, iar ședința a fost închisă.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: