Poliția Republicii Moldova

Șeful IGP a recunoscut că i-a cerut lui Trocin să plece din funcție, dar „pentru o altă funcție similară, în Inspectorat”

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Iurie Podarilov, a recunoscut că a purtat o discuție cu fostul șef al BPDS „Fulger”, Cazimir Trocin, în care i-a propus să plece din funcție, însă a declarat că în schimb, i-a oferit posibilitatea de a ocupa o funcție similară, în altă subdiviziune a IGP. O declarație în acest sens a fost făcută pentru Unimedia.info.

„Sitemul chiar necesită o schimbare și o resetare completă. Domnului Trocin în cadrul discuției i s-a propus o altă funcție analogică, tot de conducere, ca să poată finisa contractul de muncă”, a declarat Iurie Podarilov pentru sursa citată.

Podarilov a spus că „deja nu mai contează în care subdiviziune mai concret”. El a mai declarat că în privința lui Trocin au fost efectuate investigații jurnalistice, care au scos la iveală anumite ilegalități.

„Din partea IGP nu au fost admise careva abuzuri sau încălcări ale legislației, ne-am ocupat și în continuare ne vom ocupa de curățarea sistemului”, a mai adăugat el pentru Unimedia.

Șeful IGP a negat că anchetele inițiate pe numele fostului șef de la Fulger ar fi o răzbunare pe Trocin, după ce a refuzat să plece din funcție de bunăvoie. Totodată, Iurie Podarilov a declarat că investigația cu privire la modul în care au fost desfășurate anchetele în privința lui Trocin ar fi o manipulare.

***

Șeful IGP, Iurie Podarilov, i-ar fi cerut fostului șef al BPDS „Fulger”, Cazimir Trocin, să plece din funcție. Cel puțin asta reiese dintr-o discuție telefonică dintre cei doi, publicată de deschide.md. Cei doi ar fi discutat cu câteva zile înainte ca Trocin să fie suspendat din funcție în urma unor plângeri enunțate de angajații de la Fulger.

Podarilov anunța în noiembrie 2021 că comandantul Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger, Cazimir Trocin, este supus unei anchete interne, fiind suspendat din funcție.

Cazimir Trocin a fost numit comandant al Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger în august 2020, fiind prezentat de către ministrul Afacerilor Interne de atunci, Pavel Voicu.

La sfârșitul lunii septembrie 2020, Ziarul de Gardă scria că o scrisoare cu mai multe acuzații în adresa șefului Batalionului cu destinație specială „Fulger” a ajuns pe masa mai multor instituții de stat, inclusiv la Președinție, Consiliul Suprem de Securitate, Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate. În aceeași perioadă, ofițeri din cadrul Fulger au denunțat presiuni într-o scrisoare deschisă.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: