PAS

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, va fi totuși demis? Noul ministru de Interne: „Așteptăm raportul, care va fi finalizat până pe 31 iulie”

Data limită de prezentare a raportului privind atacul armat de pe Aeroportul Chișinău este 31 iulie. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Adrian Efros, pe 20 iulie. Oficialul susține că abia după aceea autoritățile vor decide dacă vor opera sau nu cu demisii.

„Ancheta se află în desfășurare. Termenul de prezentare a raportului este 31 iulie. Noi în baza anchetei vom evolua toate aspectele și vom determina implicarea fiecărui angajat de nivel de conducere sau executiv, după care vor fi luate decizii. Așteptăm rezultatele anchetei, după care vom lua decizii. (…) O să avem, cel mai probabil, un briefing dedicat acestui incident”, a declarat ministrul de Interne, Adrian Efros, după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, va fi sau nu demis urmare a atacului de pe Aeroport.

Oficialul susține că, între timp, la Aeroportul Internațional Chișinău au fost întreprinse măsuri de fortificare a securității și siguranței atât a pasagerilor, cât și a angajaților care activează în incinta aerogării. „În prezent se lucrează la un mecanism comun interinstituțional de a asigura securitatea Aeroportului”, a mai precizat Efros.

Întrebat ce crede despre ziua de 30 iunie – când doi ofițeri aflați la datorie au decedat într-un atac armat provocat de un cetățean din Tadjikistan doar pentru că a primit refuz de intrare în Moldova – și cum califică acțiunile forțelor de ordine, Efros a declarat că s-a acționat în capacitatea și volumul imediat disponibil. „Dacă nu era intervenția așa de rapidă, consecințele puteau să fie mult mai mari”, a conchis șeful MAI.

De menționat că Procuratura Generală a anunțat inițierea unui proces penal la trei zile de la tragicul eveniment, în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău. În ceea ce privește dosarul penal de bază, acesta este gestionat de Procuratura municipiului Chișinău.

Amintim în acest context că prim-ministrul Dorin Recean a audiat, recent, raportul instituțiilor responsabile de securitatea Aeroportului Internațional Chișinău. Premierul a fost informat despre evaluarea sistemului de asigurare a securității la punctele de trecere a frontierelor. Ulterior, premierul a declarat că Republica Moldova este o destinație sigură și a venit cu mai multe recomandări către instituțiile statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: