Financial Times

Șeful spionajului militar ucrainean: Rusia nu va lansa atacuri nucleare în Ucraina, nu sunt idioți

Federația Rusă nu va lansa niciun atac nuclear asupra teritoriului Ucrainei. O asemenea declarație a făcut șeful Serviciului ucrainean de Informații de Apărare, Kirill Budanov, pe 21 iunie.

Budanov a declarat, pentru publicația The Economist, că, în 9 ani de război, a învățat să evalueze riscurile amenințării cu armele nucleare. Astfel, oficialul este sigur că Rusia nu va atacuri nucleare la adresa Ucrainei.

„În calitate de șef al serviciilor de informații, spun fără menajamente că acest lucru nu se va întâmpla. Cu toată antipatia mea față de Federația Rusă, nu sunt mulți idioți în conducerea de acolo”, a declarat Budanov.

Șeful Serviciului de Informații de Apărare al Ucrainei a mai menționat că pacea nu este posibilă fără o înfrângere strategică a Rusiei și o reformatare a puterii din această țară.

„Fie toată lumea va ieși din război în același timp, fie o parte va pierde și cealaltă va câștiga. Nu există alte opțiuni”, a spus acesta.

Precizăm că, recent, dictatorul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are nevoie să lovească Ucraina cu bombe nucleare. Acesta a spus că „nu-i place ideea de a folosi arme nucleare tactice și că are o atitudine negativă față de acestea”.

***

Amintim că,  războiul ruso-ucrainean a început cu 9 ani în urmă. Pe 20 februarie 2014, Federația Rusă, condusă pe atunci tot de Putin, a atacat peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal o lună mai târziu. Pe 1 septembrie 2014, ministrul ucrainean al Apărării a confirmat că soldați ruși ar fi pătruns în estul Ucrainei până în Donețk, pentru a-i ajuta pe separatiștii pro-ruși.

Nouă ani mai târziu, la 24 februarie 2022, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în toată Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Dictatorul rus a declarat că așa-numita „operațiune militară specială” are drept scop „denazificarea” și „demilitarizarea” țării vecine. Ministerul rus al Apărării a afirmat că deteriorează doar „infrastructura militară, instalațiile de apărare aeriană, aerodromurile militare și aviația armatei ucrainene”.

Cu toate acestea, infrasctructura civilă din Kiev, Odesa, Harkov și alte localități ucrainene este constant bombardată. Potrivit celui mai recent bilanț al ONU, aproape 9 000 de civili ucraineni au fost uciși și alți 15 400 au fost răniți de când Rusia și-a început invazia militară, la scară largă, în Ucraina.

De menționat că, pe 30 septembrie 2022, în urma unor așa-zise „referendumuri”, Vladimir Putin a semnat acordurile prin care Rusia a anexat ilegal regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: