Serbia pe primul loc? Ponta spune că a admis inundarea unor localități românești pentru a proteja Belgradul

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale din România, a mărturisit că, în 2014, atunci când era prim-ministru și Serbia a fost afectată de inundații puternice, a permis ca localități românești de pe clisura Dunării să fie inundate pentru a proteja Belgradul. Ponta, care, în prezent, își desfășoară campania electorală pentru funcția de președinte sub sloganul „România pe primul loc”, a declarat că pentru acest lucru a primit cetățenia statului sârb. Dezvăluirea acestuia a provocat un val de critici și reacții negative în România, inclusiv din partea politicienilor, fiind făcută chiar și o solicitare ca Parchetul General să demareze o investigație. Între timp, concurentul electoral susține că a recurs la acest gest pentru că este „creștin” și cu intenția de a evita un număr mare de pierderi de vieți omenești în Serbia.

Victor Ponta a relatat, în cadrul unui podcast difuzat pe 9 aprilie, că deține cetățenia României și Serbiei. El a precizat că urmează să renunțe la cetățenia sârbă – lucru necesar pentru a putea depune jurământul de învestire în funcția de președinte al României.

Întrebat de ce și-a făcut cetățenie sârbă, Victor Ponta a declarat: „Mi-au dat-o pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară, pe care o să o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor (2014 – n. r.), am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie. (…) Am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede. N-ați aflat nimic voi, presa. Au fost sate, în aval… (…) I-am chemat la 12 noaptea, era într-o vineri noapte, i-am chemat la guvern pe toți. Dimineața la 5 au fost jandarmi, ISU, toată lumea la satele românești de pe clisură… Cred că pe Dinescu (scriitorul Mircea Dinescu n. r.) l-am inundat atunci și de aia, și-acuma nu mă cheamă să-nvârt și eu un ciolan, că el e întotdeauna cu ciolanul…

(…) Dar i-am dat despăgubiri, stai liniștit că i-am dat mai mult decât făcea coșmelia lui de la Cetate. Băi, e Belgradul! E Belgradul unde Iancu de Hunedoara l-a bătut pe Mahomed Cuceritorul! Cum să zic, da, mă, inundați Belgradul ca să salvăm cetatea lui Dinescu?! Crama lui Dinescu… Las’ că s-a refăcut crama, e foarte bună”.

Pe 10 aprilie, Ponta a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook referitor la afirmațiile despre inundații.

Sunt pregătit pentru toate atacurile murdare și disperate ale Rețelei „Soros” și ale corupților care se tem de mine. Nimic și nimeni nu mă poate intimida sau opri din drumul meu acum. Nu voi organiza „înjunghieri” pe la spate, ca la USR, și nici nu mă voi ascunde de dezbateri în spatele fustelor unei jurnaliste dominate de propriile frustrări freudiene! Voi continua să le prezint românilor proiectele serioase prin care să ieșim din criza actuală, să le redăm demnitatea și siguranța pentru viitor”, a menționat el.

Mai târziu, concurentul electoral a postat pe aceiași rețea de socializare o captură de ecran cu o știre din 2014 cu privire la faptul că, în urma inundațiilor din acel an din Serbia, 47 de oameni și-au pierdut viața. Imaginea a fost însoțită de mesajul: „Eu sunt român și creștin! Viața oamenilor este cea mai importantă valoare! Iar pe omul aflat la nevoie trebuie să-l ajuți! Niciun român din România nu a fost în pericol, nicio gospodărie nu a fost grav afectată — însă am salvat sute, poate mii de vieți din Serbia, un popor vecin și iubitor de români! Dumnezeu știe când faci fapte bune! Și îi vede și pe păcătoșii care ar lăsa aproapele să moară înecat doar pentru a câștiga politic!”.

Afirmațiile lui Victor Ponta despre inundațiile din urmă cu 11 ani au provocat un val de reacții negative atât din partea simplilor cetățeni, cât și din partea politicienilor. De exemplu, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României și liderul Partidului Social Democrat, formațiune din care Ponta a făcut parte până de curând, când a fost exclus, i-a cerut să se retragă din alegerile prezidențiale. Deputatul USR Cătălin Drulă a solicitat Parchetului General să investigheze cazul, iar unul dintre contracandidații lui Victor Ponta în scrutinul prezidențial, Nicușor Dan, a făcut apel la Marcel Ciolacu să desecretizeze și să publice toate documentele care stau la baza deciziilor luate de Victor Ponta în momentul inundațiilor din 2014.

Potrivit G4Media, în mai 2014, în urma revărsării Dunării, au avut loc inundații majore, fiind afectate localitățile Bechet, Piscu Vechi, Desa și Cetate (satul unde are un conac Mircea Dinescu) din sudul României. Peste 1 500 hectare de culturi agricole, păşuni şi pădure au avut de suferit.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: