Serebrian, despre alertele cu bombă: Există o legătură între acestea, poziția Găgăuziei și retorica agresivă a Tiraspolului
Full Article 2 minutes read

Serebrian, despre alertele cu bombă: Există o legătură între acestea, poziția Găgăuziei și retorica agresivă a Tiraspolului

Chișinăul se arată îngrijorat de „noua retorică venită din Găgăuzia”, de „retorica mai agresivă a Tiraspolului”, precum și de alertele false cu bombă din țară. Într-un interviu pentru The Times, viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a spus că ar exista o legătură între cele enumerate, menționând că acțiunile ar fi „un fel de preludiu la o operațiune în Republica Moldova”. 

Serebrian a vorbit despre intenția Tiraspolului de a obține independență, cu alipirea ulterioară la Rusia.

„Am fost surprinși, unii politicieni locali au fost agitați în ultimele săptămâni, suntem îngrijorați că există o sinergie între alerte, noua retorică venită din Găgăuzia, noua retorică mai agresivă de la Tiraspol – credem că există o legătură”, a spus oficialul.

„Aceasta este o provocare clară – ideea că ar trebui să aibă independență este veche, dar că ar trebui să se alăture Rusiei a fost neașteptată și a fost prima dată când au spus acest lucru”, a declarat Serebrian, relatează G4Media.ro.

Războiul din Ucraina face ca autoritățile să se îngrijoreze, a spus oficialul.

„Aceasta nu este o simplă declarație, ci un fel de preludiu la o operațiune în Republica Moldova. Vom face orice pentru a evita o confruntare militară, dar nu depinde 100% de Chișinău”, a adăugat oficialul moldovean.

„Primim apeluri telefonice – există o bombă în aeroport, în clădirea parlamentului – practic în fiecare zi avem așa ceva”, a spus Serebrian. „Ideea principală este de a răspândi frica, instabilitatea. Din partea cui? Putem ghici”, a spus oficialul.

„Situația din Ucraina este foarte importantă pentru Moldova. O graniță directă cu un teritoriu controlat de Rusia va schimba comportamentul și climatul dintre Chișinău și Tiraspol”, a declarat vicepremierul.

Transnistria intenționează să își obțină independența, cu alipirea ulterioară la Rusia. Declarația a fost făcută de către reprezentantul Tiraspolului pentru „relații externe” Vitalii Ignatiev, care a invocat rezultatele referendumului din 2006, într-un interviu pentru RIA Novosti.

De menționat că în ultimul timp sunt organizate mai mult proteste în Găgăuzia. Locuitorii autonomiei cer guvernului să stopeze creșterea prețurilor și să meargă la Moscova pentru a negocia un contract de gaze mai avantajos pentru Moldova. Manifestanții au semnat, în acest sens, mai multe rezoluții, prin care au cerut ajutorul Rusiei.e


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: