Serghei CEBAN: Elaborând o ofertă, ne gândim la persoana care stă în spatele cifrelor, la ce poate fi important pentru el și ce îi va aduce plus valoare din colaborarea noastră

Indiferent de suma sau scopul creditului, agricultorii sunt mereu în mișcare, deciziile sunt luate foarte rapid și, cu siguranță, în colaborare cu banca, aceștia apreciază mult viteza de luare a deciziei și simplitatea în procesul de lucru și în produsele creditare, susține Serghei Ceban, Șef Secție Microcreditare și Șef adjunct Direcție Retail, FinComBank, în interviul acordat pentru Agroexpert.

– Care sunt întreprinderile micro despre care se vorbește în ultima perioadă?

– Există o clasificare statistică a întreprinderilor micro, dar, pentru a aduce claritate, am să specific cine sunt clienții care solicită un credit pentru dezvoltarea afacerii prin programul de microcreditare în cadrul FinComBank. Doresc să încep cu faptul că această categorie de antreprenori pot beneficia de credite de la 5.000 de lei până la 3.000.000 de lei de la Bancă, respectiv avem un spectru mare de clienți care se încadrează în sumele menționate, din acest motiv o mare parte sunt producători casnici care au experiență în gestionarea unei mici gospodării, văd potențial în ceea ce fac și au nevoie de resurse pentru a transforma munca zilnică într-o afacere profitabilă.

O altă categorie des întâlnită sunt Gospodăriile Țărănești care prelucrează de regulă nu doar terenurile proprii, ele au o diversificare a culturilor agricole și au necesitatea fie de a achiziționa primele unități de tehnică agricolă, fie doresc să-și modernizeze parcul existent, fie pentru suplinirea mijloacelor circulante în sezonul curent.

Indiferent de suma sau scopul creditului, acești antreprenori sunt mereu în mișcare, deciziile sunt luate foarte rapid și, cu siguranță, în colaborare cu banca, aceștia apreciază mult viteza de luare a deciziei și simplitatea în procesul de lucru și în produsele creditare.

– Dacă tot ați menționat despre creditarea întreprinderilor micro, care sunt dificultățile cu care se confruntă la accesarea unui împrumut?

– Dilema multor antreprenori când vine vorba despre accesarea unui credit este de regulă lipsa gajului. Un agricultor care investește în tehnică agricolă sau o mică gospodărie care este la început de cale, de regulă, nu deține bunuri imobile cu o valoare suficientă, pentru a acoperi necesitățile de finanțare. Cu experiență în domeniul agricol și un dialog continuu cu agricultorii, am elaborat o serie de produse creditare care nu presupun acoperirea cu gaj. Suma neacoperită poate ajunge până la 1.000.000 de lei. Astfel, posibilitățile de finanțare sunt limitate doar de necesitățile afacerii și de capacitățile financiare a acesteia.

Cel mai mare avantaj care îl oferă accesarea unui credit fără gaj material constă în minimizarea timpului de acces la resurse financiare. Adesea se confundă viteza de primire a unui răspuns pozitiv cu timpul când nemijlocit agricultorul are banii în contul său bancar și poate efectua achitările planificate. Lipsa gajului înlătură o serie de procese necesare de parcurs. Astfel, banii ajung în cont exact după semnarea contractului de credit.

– Sunt și dezavantaje la creditarea fără gaj?

– Nu sunt, sigur dacă le putem numi exact dezavantaje, deoarece fiecare tranzacție se face individual, reieșind din necesitatea clientului, iar existența unui gaj solid poate fi un argument forte al antreprenorului atunci când acesta negociază suma sau rata dobânzii la credit. De asemenea, unele oferte creditare fără gaj merg mână în mână cu un șir de condiții cum ar fi de exemplu un termen maxim limitat, în cazul agriculturii poate fi vorba despre unul sau două sezoane agricole sau creditele fără gaj pot fi acordate doar pentru mijloace circulante. În cazul ofertelor de la FinComBank, am hotărât să nu limităm antreprenorii în scopuri sau termen limită și să punem accent mai mult pe nevoile curente ale afacerii. Respectiv, suma de până la 1.000.000 de lei fără gaj poate fi accesată atât pentru mijloace circulante, cât și pentru mijloace fixe cu un termen maxim de până la 60 de luni.

– Cât de complicată este procedura de accesare a unui credit de către un agricultor?

– În agricultură resursele financiare la tipul potrivit adesea sunt analogice condițiilor meteorologice favorabile și, pentru a simplifica procesul de accesare a unui credit, avem o echipă de profesioniști care în orice moment este gata să se apropie acolo unde este amplasată afacerea și să obțină informația necesară, pentru a da un răspuns cât mai rapid potențialului client. Astfel, agricultorul nu are nevoie de pregătirea unui pachet voluminos de acte sau a unui plan de afaceri pentru următorii ani.

– FinComBank ia în calcul specificul sezonier în domeniul agriculturii?

– Ne-am adaptat cu ușurință acestui specific și aceasta se reflectă în graficul flexibil de achitare, care se elaborează împreună cu agricultorul în funcție de schema afacerii, și aici vorbesc nu doar de tipul de culturi, dar și de planurile și capacitățile de păstrare a producției. În unele cazuri este vorba și despre procesarea acesteia și vânzarea ulterioară. Discutarea și luarea în calcul a acestor detalii permit oamenilor de afaceri să se focuseze pe procesele cu adevărat importante și, într-un final, să fie satisfăcuți de colaborarea cu FinComBank.

– Ne puteți da exemple de business case-uri, din practica dumneavoastră, care au ajutat substanțial clientul să-și dezvolte afacerea într-un ritm accelerat și să se bucure de un adevărat succes?

– Cunosc mulți antreprenori din domeniul agricol care datorită finanțării din partea FinComBank au reușit să optimizeze unele procese legate de insuficiența brațelor de muncă sau, datorită înnoirii parcului de tehnică agricolă, au reușit să-și îmbunătățească cifra de afaceri prestând servicii agenților economici din regiune.

De fapt, ce aș dori să menționez este că unul din scopurile Băncii este să crească alături de clienții săi și anume din acest motiv suntem gata să prestăm toată gama de servicii bancare agricultorului și suntem deschiși pentru un dialog cu fiecare fermier, indiferent de volumul afacerii și etapa de dezvoltare, cu atât mai mult dacă luăm în calcul greutățile prin care am trecut în ultima perioadă. Suntem siguri că putem să atingem obiectivele propuse doar împreună și suntem gata să susținem orice idee care va aduce plus valoare.

– Domnule Ceban, de ce ofertă pot beneficia întreprinderile micro?

– Acum, oferim posibilitatea de a obține o finanțare de până la 1.000.000 de lei, fără gaj, pentru a încuraja clienții noștri să-și dezvolte sau să-și extindă afacerea în domeniul agriculturii. Banii pot fi folosiți pentru diferite necesități inclusiv refinanțarea creditelor active de la alte instituții financiare.

Cu oferta specială de la FinComBank, clienții beneficiază de: decizie rapidă; termen până la 60 de luni pentru mijloace fixe și până la 36 de luni pentru mijloace circulante; finanțare până la 100% din valoarea investiției; oportunitatea de a beneficia de subvenții; vacanță de plată la achitarea creditului.

– În acest context, ce rol joacă echipa FinComBank în oferirea finanțării?

– Fiecare fermier are parte de o abordate individuală, pentru că Banca prețuiește oamenii și încurajează afacerile din domeniul agricol și nu numai. FinComBank are o echipă dedicată, flexibilă, mobilă și cu experiență, care se adaptează la necesitățile clientului și vine în întâmpinarea lui cu soluții concrete. Activitatea fiecărui membru al colectivului constă atât în comunicarea deschisă și personalizată cu antreprenorul, vizita în teritoriu, acumularea informației vizavi de situația actuală – experiențele, planurile și așteptările lor, oferirea soluției optime de finanțare, semnarea contractului de creditare, precum și comunicarea ulterioară cu clienții pe parcursul întregului termen de finanțare. Aceasta presupune că suntem mereu alături și gata să reacționăm promt la orice solicitare și chiar să anticipăm necesitățile agricultorilor prin oferirea serviciilor simple și de calitate.

Vă invităm să urmăriți pagina „Părerea expertului” pe site-ul nostru, unde veți găsi și alte interviuri din domeniu, și pagina fincombusiness pe Facebook adresată mediului de afaceri din țară, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre produsele şi serviciile Băncii pentru business, life hacks, sfaturi şi business case-uri, promoţii şi oferte speciale, interviuri cu experţii, precum și afaceri de succes ale antreprenorilor din Moldova şi multe altele.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Federația de Lupte din Republica Moldova

Bronz pentru Moldova la Campionatul European de lupte U20 din Italia

Luptătoarea din Republica Moldova, Gabriela Rudoi, a obținut medalia de bronz la Campionatul European Under 20 din Italia. Informația a fost comunicată pe 5 iulie de Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Potrivit instituției, în urmă cu câteva zile, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov a obținut bronzul pentru țara noastră, la același campionat.

Potrivit Comitetului, Gabriela Rudoi a concurat la categoria de 62 kg și le-a învins pe Marijana Sumski (Croația), Selma Nord (Suedia) și Nella Honkaniemi (Finlanda).

Federația de Lupte din Republica Moldova susține că Gabriela Rudoi a pierdut doar în fața reprezentantei Germaniei.

olympic.md

Recent, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov (55 kg) a obținut medalia de bronz la Campionatul European U20 din Italia. El i-a învins pe Peter Totok (Ungaria), Jakub Sedlak (Cehia) și Dragoș Draga (România).

olympic.md
Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Tragedie pe Nistru: un tânăr din Tiraspol, aflat pe un scuter acvatic, nu a observat cablul feribotului

Un tânăr din Tiraspol și-a pierdut viața în seara zilei de 4 iulie, în timp ce se plimba cu un scuter acvatic pe râul Nistru. Potrivit salvatorilor locali, tânărul în vârstă de 25 de ani a lovit cu viteză mare un cablu metalic întins peste râu, în zona traversării cu feribotul.

Tragedia s-a produs sub privirile mai multor martori, care au încercat să-l avertizeze pe tânăr despre pericol, însă acesta nu a reușit să reacționeze la timp.

De asemenea, un bărbat de 36 de ani, aflat pe feribot, a fost rănit din cauza forței provocate de cablul întins.

mvdpmr.org
Instagram

Întârziere pe un zbor din Paris spre Chișinău. Autoritatea Aeronautică Civilă anunță verificări

Un zbor de pe ruta Paris–Chișinău întârzie din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Cel puțin asta a declarat Autoritatea Aeronautică Civilă, menționând că întârzierea este „semnificativă”. Potrivit instituției, operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

„Potrivit informațiilor primite din partea operatorului aerian, zborul Paris – Chișinău a înregistrat o întârziere semnificativă cauzată de o defecțiune tehnică la aeronavă. Compania aeriană a identificat o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor urmează să înceapă în scurt timp”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile pe 5 iulie.

Totodată, instituția a adăugat că va verifica dacă operatorul aerian a oferit pasagerilor asistența necesară, conform prevederilor cadrului normativ privind protecția consumatorilor. „Reiterăm că pasagerii au dreptul la informare și sprijin în astfel de situații, iar respectarea acestor obligații este monitorizată cu prioritate”, au adăugat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile.

Autoritatea nu a precizat despre ce operator aerian este vorba.

Potrivit informațiilor de pe online, zborul era programat pentru dimineața zilei de 4 iulie.

Actualizare: Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze. 

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: