esp.md

Serviciul Fiscal: O serie de prevederi operate în perioada stării de urgență nu mai sunt valabile

Serviciul Fiscal de Stat informează că o serie de prevederi operate în perioada stării de urgență nu mai sunt valabile, în contextul în care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională hotărârea parlamentului din 31 martie 2021 privind declararea stării de urgență.

Astfel, cererile de rambursare a TVA și de acordare a subvenției pentru dobânzile la creditele bancare și/sau nebancare, în baza cărora la situația din 28 aprilie curent nu au fost adoptate deciziile corespunzătoare, rămân fără soluționare. Cererile depuse după data de 28 aprilie 2021 nu vor fi examinate.

De asemenea, prevederea prin care era permisă prelungirea termenului de prezentare a dărilor de seamă fiscale și a termenului de stingere a obligațiilor fiscale, nu mai este în vigoare. Cererile depuse în acest sens de către contribuabili nu vor fi examinate.

La fel, se anulează moratoriul asupra controalelor de stat planificate la agenții economici, la fața locului, instituit anterior până la data de 30 mai 2021.

Totodată, se anulează scutirea de impozitul pe venit, contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală la nivel de salariat și, respectiv, permiterea la deducere în scopuri fiscale la nivel de angajator a plăților efectuate de angajator pentru vaccinarea anti-COVID-19 a salariaților.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

focus.ua

Facturi restante la căldură: peste 4 000 de consumatori casnici, acționați în instanță

Datoriile consumatorilor către Termoelectrica pentru căldura consumată în sezonul rece constituie 1 250 000 000 de lei. Potrivit furnizorului, aproape 92% din sumă revine fondului locativ. Mai exact, este vorba de peste 4 000 de consumatori casnici. Aceștia au fost acționați în judecată, relatează Radio Moldova.

Conform Termoelectrica, opt blocuri de locuințe au achitat mai puțin de jumătate pentru consumul de căldură.

Unul dintre cele opt blocuri de apartamente unde pentru sezonul precedent de încălzire a fost plătit doar jumătate din consum este situat pe strada Tudor Vladimirescu din Chișinău, la câțiva metri de sediului Termoelectrica. Datoriile locatarilor se ridică la peste 169 000 de lei.

„Achit la timp, nu am probleme. Eu am văzut că alții nu achită, deoarece spun că au încălzire autonomă și nu vor să achite, dar țeava care merge centrală au zis să o tăiem, să facem ce vrem, fiindcă nu-s de acord să achite”, a declarat un locatară.

În capitală sunt doar 12 blocuri de locuințe fără datorii la Termoelectrica.

„Avem puncte termice individuale care de câțiva ani lucrează. Avem senzori care lucrează și e comod. Acum așteptăm proiectul nou care să instaleze căldura orizontală”, a menționat Vadim Țurcan, administrator de bloc.

„Pensia mea a mers toată pe comunale”, a spus o femeie.

„Din motiv că suntem pensionari și lucrăm, am reușit să achităm totul. Nu am datorii, dar e scump”, a declarat un bărbat.

Directorul Termoelectrica, Iurie Razlovan, spune că rata achitării la sfârșitul lunii mai a fost de 91,8%, cu 4,5% mai mult, comparativ cu anul trecut.

„Noi avem o parte de datorii trecute la Energocom și o parte rămase la Moldovagaz, trebuie să gestionăm datoriile istorice și să nu acumulăm datorii noi. Prin urmare, consumatorul final, apartamentul, blocul, instituția ar trebui să achite integral cât mai repede posibil factura”, a declarat directorul Termoelectrica.

Potrivit lui, nu este stabilit un plafon pentru suma datoriilor acumulate. De asemenea, reeșalonarea datoriilor nu este posibilă, din cauza necesității de a plăti la zi gazul consumat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: