Banca Națională a Moldovei

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor va putea recepționa de la bănci informații despre tranzacțiile în numerar

Republica Moldova va utiliza un sistem digitalizat de informații prealabile despre pasagerii care circulă cu avionul și un soft pentru prevenirea spălării banilor, ambele oferite de Națiunile Unite. Se întâmplă după ce Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat avizele consultative pentru încheierea contactului de stat privind Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Oficiul Națiunilor Unite pentru licența soluției software goTravel AIR și Acordul de prestare a serviciilor în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor aferente instalării și mentenanței sistemului informațional analitic goAML între Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă.

Soluția software goTravel AIR va fi folosită în procesul de implementare a sistemului de date prealabile despre pasageri (API) și a datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR), aceasta fiind o prioritate națională asumată în contextul angajamentelor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Soluția software goTravel AIR este complet pregătită pentru conectarea la servicii esențiale precum INTERPOL i24/7, PISCES. Interoperabilitatea sa cu aceste sisteme, precum și cu alte platforme deja implementate de autoritățile partenere internaționale, consolidează considerabil eficiența cooperării transfrontaliere. Această capacitate de integrare asigură o utilizare optimă a informațiilor la nivel global, contribuind la prevenirea și combaterea migrației ilegale, a criminalității transnaționale și a altor amenințări la adresa securității. În prezent, 21 de state utilizează soluția software goTravel AIR, în fază de testare, iar alte patru state – în fază operațională”, se arată într-un comunicat publicat de Parlament.

Sistemul informațional analitic goAML va oferi asistență în combaterea criminalității financiare, inclusiv spălarea banilor și finanțarea terorismului, reprezentând un sistem informațional integrat de analiză a informațiilor, destinat utilizării de către unitatea de informații financiare. Acesta este un sistem informațional integrat de analiză a informațiilor financiare, care a fost elaborat de Entreprise Applications Centre Vienna.

Astfel, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor va putea recepționa de la bănci și alte entități raportoare informații despre tranzacțiile în numerar, tranzacțiile și activitățile suspecte de spălarea banilor, precum și a transferurilor mai mari de 200 000 de lei.

După încheiere, documentele vor fi propuse Parlamentului spre ratificare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: