Sesizarea ex-deputatei Inga Grigoriu pe numele procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost transmisă conducerii Procuraturii Anticorupție. Grigoriu consideră că Stoianoglo a admis încălcări în dosarul pedagogilor de origine turcă, expulzați ilegal acum câțiva ani. Procuratura Anticorupție a refuzat anterior examinarea sesizării, pe motiv că ar fi neîntemeiată, însă Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a permis examinarea repetată.
În cadrul ședinței CSP din 26 ianuarie a fost examinată plângerea Ingăi Grigoriu. Membrul CSP Eduard Varzari, raportor pe acest subiect, a propus ca sesizarea să fie transmisă șefului interimar al Procuraturii Anticorupție sau adjuncților acestuia. El a subliniat că examinarea sesizării nu ține de competența CSP.
„Nu cred că ar trebui să intervenim”, a spus Varzari și a adăugat că dezbaterea subiectului de către CSP ar putea influența decizia Procuraturii.
Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco consideră că decizia neinițierii unui dosar penal pe numele lui Stoianoglo a fost luată după o examinarea superficială, iar plângerea Ingăi Grigoriu ar fi întemeiată. Varzari l-a întrerupt pe Litvinenco, menționând că dezbaterea subiectului ar putea influența desfășurarea anchetei.
Anterior, Stoianoglo a declarat pentru NM că nu a avut vreo legătură directă cu dosarul profesorilor turci.
„Dacă nu eram eu, în general dosarul nu ajungea în instanță. De fiecare dată inventează ceva nou ca să mă țină sub presiune”, a spus procurorul general suspendat.
Amintim că Grigoriu a depus prima sesizare pe 18 noiembrie 2021. CSP l-a desemnat pe procurorul Andrei Balan pentru a o examina. Pe 29 decembrie, acesta a anunțat că în timpul verificărilor a ajuns la concluzia că Stoianoglo nu s-a implicat în acest dosar și nu și-a depășit atribuțiile. Reieșind din aceste considerente, procurorul a decis că nu va iniția un dosar penal.