Sfaturile expertului. Bule jucăușe, gust sonor și sărut franțuzesc. Cum alegi un vin spumant
Full Article 7 minutes read

Sfaturile expertului. Bule jucăușe, gust sonor și sărut franțuzesc. Cum alegi un vin spumant

Sărbătorile de iarnă ne bat deja la ușă. Dar ce fel de sărbători, fără un vin spumant – unul dintre principalele simboluri ale unei mese festive. Alegerea corectă a acestei băuturi este garanția unui început de sărbătoare excelent. NM a discutat cu Dumitru Coșleț, somelier și Wine ambasador al companiei Purcari, despre modul în care se determină calitatea unui vin spumant, cu ce e mai bine să fie consumat și cât de mult poate fi păstrat acesta.

Cum se alege un vin spumant?

Cel mai bine e să cumperi vinul în magazinele specializate. Pentru că dacă te doare un dinte, mergi la stomatolog și nu la un alt medic. La fel e și cu vinurile: în magazinele specializate activează profesioniști și aceștia îți pot povesti mult mai multe lucruri despre vinuri decât un angajat dintr-un supermarket.

Mai poți atrage atenția asupra faptului dacă vinul este vintage sau nu. Vinurile vintage sunt produse din recolta de struguri dintr-un singur an, cele care nu sunt vintage – din recolta anilor diferiți. Pe sticlele vinurilor spumante vintage este indicat anul recoltării strugurilor.

Cum se deschide corect o sticlă de vin spumant?

Este importantă temperatura. Cu cât spumantul este mai rece, cu atât e mai bine. Temperatura ideală pentru consum este de 3-5 grade. Când deschizi o sticlă de vin, trebuie să folosești un șervețel pentru a evita stropii. Înfășoară partea superioară a sticlei cu un prosop. Sticla trebuie deschisă cu mișcări circulare și, apropo, trebuie rotită anume sticla și nu dopul, așa cum se face de obicei. După șase rotiri, sticla se va deschide ușor, fără prea mari bătăi de cap și fără stropi.

Sfaturile expertului. Bule jucăușe, gust sonor și sărut franțuzesc. Cum alegi un vin spumant

Din ce fel de pahare e mai bine să consumi vinul spumant?

Cel mai bine e să consumi vin spumant din pahare largi și nu din cele înguste. În cazul unui pahar îngust nu vei simți aroma vinului spumant. Pentru vinul alb, de exemplu, vor fi ideale paharele în formă de lalea.

Cum se determină calitatea vinului spumant după aspectul acestuia?

Dacă ne referim la vinurile spumante produse prin metodă tradițională (nu prosecco), calitatea băuturii poate fi determinată de bule: cu cât acestea sunt mai mici, cu atât vinul este mai calitativ. Iar bulele ar trebui să fie multe și „să joace” timp îndelungat. Când este turnat în pahare, trebuie să se formeze multă spumă. Vârsta vinului spumant poate fi determinată după culoare. Cu cât vinul e mai tânăr, cu atât are o nuanță spre verde, cu cât este mai matur – cu atât nuanța e spre galben.

Sfaturile expertului. Bule jucăușe, gust sonor și sărut franțuzesc. Cum alegi un vin spumant

Cu ce e mai bine să fie consumat vinul spumant? Ce bucate i-ar putea afecta gustul?

Vinul spumant este un aperitiv, astfel de vinuri provoacă poftă de mâncare, de aceea e mai bine să fie consumat la începutul sărbătorii și nu la final, cu desertul. Cu bucatele dulci, sunt binevenite vinurile de desert. La fel, nu se recomandă consumul vinurilor spumante cu fructe, deoarece fructele sunt dulci, iar vinul spumant are un gust acrișor. Gustul vinului spumant poate fi influențat de rujul care lasă o urmă grasă pe pahar, iar bucatele grase nu au o asemenea proprietate. Așa că poți consuma cu îndrăzneală vinuri spumante la masa de sărbătoare și, totodată, să mănânci salate grase, de exemplu, „olivie”.

Dacă îmi doresc să gust diferite tipuri de vinuri spumante în aceeași seară, în ce ordine ar fi mai bine s-o fac?

Dacă în timpul unui singur eveniment dorești să guști vinuri spumante seci și dulci, e corect să începi cu cele seci. În principiu, când se consumă diferite tipuri de băuturi alcoolice, ar trebui să se înceapă cu cele mai puțin dulci și, treptat, să se treacă la cele mai dulci. În cazul spumantelor, ar trebui să se înceapă cu extra brut: acesta conține circa 3 grame de zahăr, brut – este mai dulce. Urmează, după nivelul de zahăr, extra dry, dry, demidulci și dulci.

Iar dacă după un spumant îmi doresc o altă băutură, care e mai potrivită?

După un vin spumant, poți trece cu îndrăzneală la un vin liniștit (care nu este spumant). Dacă însă îți dorești ceva mai tare, e mai bine să alegi o băutură care, la fel ca și vinul, este produs din struguri, de exemplu, brandy sau divin.

Sfaturile expertului. Bule jucăușe, gust sonor și sărut franțuzesc. Cum alegi un vin spumant

Cum trebuie păstrat un vin spumant?

O sticlă de vin spumant închisă poate fi păstrată într-un spațiu răcoros până la 10 ani. Dacă vorbim despre o sticlă deschisă, niciodată nu trebuie să te „sufoci” și să consumi tot spumantul dacă nu-ți dorești asta. O sticlă de spumant deschisă poate sta în frigider 24 de ore și să nu „expire”. Ea trebuie să stea anume în frigider și nu pe ușa frigiderului, pentru a evita excesul de mișcări.

Care vin spumant este considerat cel mai ușor?

Poate fi considerat ușor Cuveé Feteasca Albă, spumant produs din soiuri de struguri moldovenești procesat după tehnologia franceză. Acesta este ideal pentru a fi consumat în prima jumătate a zilei. Are o aromă fină și un gust sonor. E un sărut gingaș. În schimb, cel brut – este ca un sărut franțuzesc. Trebuie să fii pregătit pentru el.

În magazinele noastre pot fi găsite vinuri spumante din fructe. Acestea sunt posibile sau este o invenție a marketologilor?

Teoretic, sucul fermentat al oricăror fructe poate fi prezentat ca vin cu un anumit gust. Dar vinul de asta și se numește vin, pentru că este produs din struguri, de aceea e mai bine totuși să alegi vinuri spumante cu gust clasic.

Sfaturile expertului. Bule jucăușe, gust sonor și sărut franțuzesc. Cum alegi un vin spumant

***

Dumitru Coșleț este somelier și ambasador al companiei Purcari. Organizează degustări și master-class-uri în Chișinău. A reprezentat vinurile Purcari Wineries la degustările din Varșovia.

Purcari Wineries Plc (mărcile Purcari, Crama Ceptura, Bostavan, Domeniile Cuza și Bardar) este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri și coniacuri din Europa Centrală și de Est. În prezent, grupul deține circa 1300 hectare de podgorii și patru platforme de producere în România și în Moldova. Purcari Wineries este cel mai mare exportator de vinuri din Moldova, furnizează produse în peste 30 de țări ale lumii. Din luna februarie 2018, grupul este listat la Bursa de Valori București (simbolul WINE).

Vinul spumant Cuvée de Purcari Alb Brut a câștigat medalia de aur și a intrat în top-10 cele mai bune vinuri spumante la cel mai prestigios concurs al vinurilor spumante din lume – Effervescents du Monde 2021. Și spumantele Grande Cuveé de Purcari Alb Extra Brut 2016 și Grande Cuveé de Purcari Alb Extra Brut 2017 au câștigat medalii de aur. La competiție au participat 500 de vinuri spumante din toată lumea.

Toate vinurile spumante Purcari sunt produse prin metodă tradițională, în colaborare cu enologul francez Jerome Barrett. Această colecție cuprinde 5 spumante distincte: Cuvée de Purcari Brut White, Cuvée de Purcari Feteasca Albă, Cuvée de Purcari Brut Rosé, Cuvée de Purcari Extra Brut White și Grande Cuvée de Purcari.

Sfaturile expertului. Bule jucăușe, gust sonor și sărut franțuzesc. Cum alegi un vin spumant

Material de parteneriat scris de NM împreună cu Dumitru Coșleț

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: